За шестнадесета поредна година в България стартира международната кампания „Ангелска елха“

STZAGORA.NET
*
Тази година кампанията цели да осигури подаръци за 1000 деца с родител в затвора
*
На 6 декември, Деня на дарителите в България, за 16-та поредна година у нас стратира международната кампания „Ангелска елха”.

Основната цел на „Ангелска елха“ е всяка година в навечерието на Рождество Христово дарители да набавят коледни подаръци за деца с родител в затвора. Децата са отглеждани в социално слаби семейства, които не разполагат с възможност да им осигурят подарък за празника. Тази година „Ангелска елха“ цели дарените подаръци да достигнат до 1 000 деца в България на възраст между 0 и 18 години.

Отвъд тази простичка цел, мисията на инициативата е да помогне поне с малко за съхраняването на естествената връзка между детето и неговия родител. Затова всяко дете получава подаръка си от името на своите лишени от свобода майка или баща.

„Ангелска елха“ протича в три фази. Първата вече приключи – изготвен е списък, с помощта на родителите, лишени от свобода, в който всеки от тях е посочил името, възрастта и адреса на своето дете. От 6 до 23 декември всеки, който желае да помогне, може да дари детска играчка, учебно пособие, дреха или настолна игра на определени местата в София. В този период се активизира и доброволческата мрежа на „Ангелска елха“, която има грижата да сортира, опакова и изпрати всички подаръци. Последната фаза е самото разнасяне на коледните пакети до децата в цяла България, което ще стартира на 18 декември. Често децата получават своите подаръци лично от родителя по време на свиждане.

От 1999 г., когато „Ангелска елха“ за първи път се провежда в България, до днес над 9 000 деца с лишен от свобода родител са получили подарък за Коледа, благодарение на кампанията. Повече от 1 300 доброволци са подкрепили „Ангелска елха“ през годините и организаторите се надяват броят им да продължава да расте и по време на настоящето издание на инициативата. Във времето кампанията се радва на подкрепата на 6 неправителствени организации и 18 частни компании.

„Ангелска елха“ е инициатива на Prison Fellowship International (PFI), родила се през 1982 г. и днес се реализира в 98 държави по света. В България „Ангелска елха“ се организира от пълноправния член на PFI Дружество за Религиозна и Обществена Подкрепа на Лишените от Свобода (ДРОПЛС). To работи с 8 от 13-те затвора в страната – Белене, Враца, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Сливен, София и Стара Загора, включително и прилежащите към тях общежития.

*
За Ангелска елха®:
Ангелска елха® е кампания на Prison Felowship International (PFI), с основна цел насърчаване на близките семейни взаимоотношения между лишените от свобода и техните семейства. Осъществява се в 98 страни от цял свят. В повечето от тях, това става чрез осигуряване на коледни подаръци за децата на лишените от свобода, като мобилизира ресурсите в местната общност.

Инициатор и организатор на кампанията на национално ниво от 1999 г. насам е Дружество за Религиозна и Обществена Подкрепа на Лишените от Свобода (ДРОПЛС – Prison Fellowship Bulgaria), пълноправен член на PFI.

Ангелска елха® се реализира без наличен финансов ресурс и разчита изцяло на дарения от общността под форма на финансови средства или материали, подходящи за изработването на коледни подаръци за деца от 0 до 18-годишна възраст, както и на доброволчески труд. През изминалите 15 години, над 9 000 деца на лишени от свобода родители получиха подарък за Рождество Христово, подарен от името на своя родител.

В България всички права за кампанията се притежават от Дружество за Религиозна и Обществена Подкрепа на Лишените от Свобода (ДРОПЛС – Prison Fellowship Bulgaria).

Повече информация за Ангелска елха® може да намерите във фейсбук страницата на Ангелска елха®, както и на: www.pfbulgaria.org.
#

vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн