Обявяват конкурс за кратък филм и кампания срещу насилието

STZAGORA.NET
*
Община Стара Загора, Центърът за наука, култура и изкуство и Младежка банка – Стара Загора обявяват конкурс за кратък филм на тема „От ден без насилие към живот без насилие” и кампания „Живот без насилие – мисията възможна”.

Право на участие в конкурса имат младежи от Община Стара Загора на възраст между 15 и 25 години. Целта на проекта е да даде възможност за вникване в проблема с насилието сред младежите и начините за справяне с него. С помощта на новите аудио-визуални технологии младите хора ще имат възможност гласът им да бъде чут, да се замислят за своето място в предотвратяването и решаването на проблема.

Срокът за предаване на филмите е 30.12.2015 година, в офисите на ЦНКИ на адреси: гр. Стара Загора, ул. „Захарий Княжески” №71, ет.3 и бул. „Св. Патриарх Евтимий” №176.

*

ОБЩИНА СТАРА ЗАГОРА

ЦЕНТЪР ЗА НАУКА, КУЛТУРА И ИЗКУСТВО

И МЛАДЕЖКА БАНКА – СТАРА ЗАГОРА

 

О Б Я В Я В А Т

КОНКУРС

ЗА  КРАТЪК  ФИЛМ  НА  ТЕМА „ОТ  ДЕН  БЕЗ  НАСИЛИЕ КЪМ  ЖИВОТ  БЕЗ  НАСИЛИЕ” и КАМПАНИЯ „ЖИВОТ БЕЗ НАСИЛИЕ – МИСИЯТА ВЪЗМОЖНА”

РЕГЛАМЕНТ НА КОНКУРСА:

І. ТЕМА И ЦЕЛ:

Конкурсът  „ОТ  ДЕН  БЕЗ  НАСИЛИЕ КЪМ  ЖИВОТ  БЕЗ  НАСИЛИЕ” и  кампанията „Живот без насилие – мисията възможна” ще се проведе в два етапа.

 

Целта на настоящия проект е да даде възможност да погледнем на проблема с насилието сред младежите от тяхна гледна точка, да разберем постъпките им и да видим какви начини за справяне виждат самите те. С помощта на новите аудио-визуални технологии предоставяме на младите хора възможност гласът им да бъде чут, да се замислят за своето място в този пъзел и с какво те могат да предотвратят или да помогнат за решаване на проблема.

 

1етап – конкурс за филми:

Конкурс за кратък  филм  на  тема „От  ден  без  насилие към  живот  без  насилие”. Конкурсът има за цел да накара младежите да се замислят  за насилието в къщи и навън, като проблем на човешките взаимоотношения. Конкурсът е насочен към младежи на възраст от 15 до 25 години, които имат пълна свобода на изразяване по отношение качеството, съдържанието и посланието на филмите.

Формата, през която младежите трябва да покажат своето отношение и възприятие по темата „ОТ ДЕН БЕЗ НАСИЛИЕ КЪМ ЖИВОТ БЕЗ НАСИЛИЕ”, е кратък филм.

 

УСЛОВИЯ ЗА УЧАСТИЕ:

1. Право на участие в конкурса имат младежи от Община Стара Загора на възраст между 15 и 25 години.

2. Младежите могат да се състезават индивидуално или в екип с неопределен брой участници.

3. Филмите по зададената тема  „От ден без насилие към живот без насилие” трябва да  са с продължителност до 5 (пет) минути.

4. Участниците в целия процес, влизащи в ролите на сценаристи, режисьори, оператори и актьори,  е необходимо да бъдат младежки екипи.

5. Намеса на възрастни лица при изготвяне на филма се допуска само в рамките на консултации, като в завършващите кадри се изписват имената и позициите на всички участници и знака на Младежка банка.

6. Индивидуален  участник или екип могат  да представят само един материал.

7. Допуска се употреба на всякакви модерни технологии в подготовката, заснемането и постснимачния процес.

8. Допускат се всякакви форми на видеоизразяване, заснети с видеокамери, фотоапарати, таблети, телефони.

9. Официалният език, използван във филмите, задължително е българският. Допускат се материали и на други езици, стига да със субтитри на български език.

10. Във филмите трябва да няма директна визуализация на каквото и да било форма на насилие; употреба на наркотици, алкохол, опиати или други забранени субстанции; политически лозунги; форми на „реч на омразата“ (hate speech) по отношение на етническа, верска, политическа, сексуална, расова, възрастова или полова принадлежност.

11. До участие в конкурса се приемат само филмчета, които са създадени специално за конкурса  „От ден без насилие към живот без насилие”.

12. Творбите е необходимо да носят позитивни послания като: пътища за избягване на насилието; хора и институции, които могат да ни помогнат в преодоляването на формите на насилие; алтернативи на живот и други.

13. Организаторите си запазват правото да дисквалифицират всеки материал, който бъде сметнат по някаква причина за неподходящ.

14. Филмите не трябва да  съдържат елементи на  реклама под каквато и да е форма.

15.  В случай на дисквалификация, участниците ще бъдат уведомени за това.

16. Всеки автор или екип предоставят безвъзмездно творбите си, като организаторите на конкурса се задължават да не използват филмите за комерсиални цели.

17. Срокът за предаване на филмите е 30.12.2015 година в офисите на ЦНКИ на  следните адреси: гр. Стара Загора, ул. „Захарий Княжески” №71, ет.3  и бул. „Св. Патриарх Евтимий” №176.

18.  Всеки филм трябва да е на дисков носител и изпратен в плик, придружен от лист, в който да са посочени данните на автора или екипа  (имена, телефон за връзка, училище, имейл), както и кратко описание на идеята.

ІІІ. ОЦЕНЯВАНЕ, ЖУРИ И НАГРАДИ:

1. Филмите ще бъдат оценявани от жури, чиито членове имат професии, свързани с киното и театъра, с образованието, с превенцията на младежка престъпност. В състава на журито ще има и членове на Младежкия общински съвет  и членове на Младежка банка.

2. Предвидени са три предметни награди за отличените от журито филми и три награди от Младежка банка.

3. След селекция на журито, одобрените филми  ще бъдат  качени в youtube и други социални мрежи.

4. Всяка награда се дава индивидуално и поименно на автора или екипа, независимо от броя на хората, помогнали при осъществяване на филма.

5. Наградите ще бъдат връчени през месец януари 2016 година, като за датата отличените ще бъдат уведомени.

6. Наградените от журито творби ще  бъдат представени в училищата от Община Стара Загора.

За допълнителна информация тел: 042/63 86 98 и 042/63 99 74

2 етап – разпространение и дискусии:

През втория етап на изпълнение на конкурса и кампанията наградените филми ще бъдат разпространени чрез интернет и социалните мрежи.

Ще бъдат организирани представяния на наградените филми в няколко училища в града от различни образователни степени. Под формата на беседи и дискусии, след всяка прожекция, заедно с училищния психолог или педагогическия съветник, авторите на филмчетата, младежите ще ги обсъдят и ще имат възможност да говорят по темата за насилието.
#vvv

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн