Общественият транспорт от Стара Загора за Димитровград да минава през Опан, ще поиска новият кмет на малката община Генчо Колев

STZAGORA.NET
*
Кметът на Опан Генчо Колев от ПП “Нова алтернатива”(вдясно на снимката), зам.-кметът Иван Иванов от ГЕРБ и секретарят Дафинка Господинова от БСП дадоха днес пресконференция в Стара Загора, на която запознаха медиите със състоянието, в което са поели за управление общината след Местните избори в края на октомври 2015 г.

Община Опан има несъбрани вземания за над 240 000 лева. Пропуснатите вземания от несъбрани местни данъци и такси са над 100 000 лв. годишно, голяма част от давностния срок на които отдавна е минал и те вече са несъбираеми. В последния работен ден на предишното ръководство и.д. кметът Магдалена Банева е уволнила по инициатива на работодателя всичките 5-ма ръководители на направления, като са им изплатени по 6 месечни заплати. Което силно е дестабилизирало финансовото състояние на общината. “Това е явно замислен ход и клопка, насочена срещу новото управление. Отделно нашите предшественици ни оставиха неизплатени задължения за над 130 000 лв.” – съобщи Генчо Колев.

От първите дни на мандата новият кмет е предприел активни мерки за събиране на задълженията, като най-напред е започнал открит диалог с всички със задължения, на които предното ръководство е било завело изпълнителни дела. “Разбрахме се, събрах над 100 000 лв. за по-малко от седмица и прекратих 3 изпълнителни дела” – докладва кметът.

С поглед към новия мандат до средата на 2016 г. в община Опан ще бъде изградена вътрешна транспортна схема. В момента села като Пъстрен, Кравино и Княжевско са без директна връзка с общинския център и жителите им губят по цял ден, за да пътуват до общинския център. Подобна е ситуацията и в Бял извор, Тракия, Средец и Ястребово. Вбъдеше кметът ще поиска целият обществен транспорт от Стара Загора за Димитровград да минава през общинския център Опан. Това ще спомогне в селото най-после да бъде открита аптека, каквато сега липсва.

На последната за годината сесия на Общинския съвет кметът ще внесе предложение за реализация на проект за реконструкция и модернизация на водопроводна система за над 6 млн. лв. за селата Ястребово, Средец, Тракия и Бял извор.

Ще се работи и за реализацията на редица социални проекти, насочени към обслужване на големия брой самотно живеещи възрастни хора в общината. Чрез европроекти ще се работи и по подобряване на енергийната ефективност на голяма част от сградите, които са общинска собственост.

Ще се търси и начин за ремонтиране на четвъртокласната пътна мрежа в общината.

Населението на община Опан в момента е 2300 души, които живеят в 13 населени места. Бюджетната рамка за 2016 г. е близо 2 100 000 лв. според проекта, който предстои да бъде приет.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн