Старозагорският Зоопарк скоро ще има нови обитатели – две конфискувани маймуни

STZAGORA.NET
*

Зелена морска котка

Белораменен капуцин

Старозагорският Зоопарк скоро ще има нови обитатели – две маймуни от видовете зелена морска котка (Гриветка, Chlorocebus aethiops) и белораменен капуцин (Cebus capucinus).

Със заповед на министъра на околната среда и водите животните, които са били отнети в полза на държавата и са обитавали временно Зоопарка във Варна, се предоставят за отглеждане в Зоопарк Стара Загора.

От началото на 2008 г. Законът за защита на животните забрани внасянето, придобиването, продажбата, притежаването и отглеждането на екземпляри от разред примати. Изключение правят само спасителните центрове и зоологическите градини.

През септември тази година със заповед на министър Василева, Зоопарк Стара Загора е определен за Спасителен център. Това е шестият в страната и втори в града център, в който ще се настаняват конфискувани, нуждаещи се от лечение или отглеждане диви животни.

Снимка на Зелена морска котка: commons.wikimedia.org
Снимка на Белораменен капуцин: wikiwand.com/bg
#

dvaбутон за споделяне

Напишете коментар


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн