Стягаме доброволните отряди в региона. До момента доброволците в Старозагорско са 124

STZAGORA.NET
*
В Областна администрация – Стара Загора днес се състоя работна среща на тема „Състоянието на доброволните формирования на територията на Старозагорска област”. Тя бе председателствана от областния управител инж. Георги Ранов. На нея присъстваха и неговият заместник Маноил Манев, директорът на РД ПБЗН Стоян Колев, както и представители на 11-те общини.

124 са доброволците в областта. В цялата страна те са 2468, като 125 от тях са жени.

До този момент в областта доброволни формирования има изградени в 6 общини – Стара Загора, Казанлък, Николаево, Гурково, Павел баня и Гълъбово. В община Стара Загора доброволците са най-много – 58. Те са оборудвани със съответната екипировка и всички са застраховани срещу злополуки. Тази година са участвали съвместно с пожарникари от РД ПБЗН в гасенето на 7 пожара през месеците август и септември.

В Гълъбово доброволците също са екипирани и застраховани, и са помагали при наводненията през миналата зима. В останалите 4 общини има проблеми с осигуряването на подходящо облекло и със застраховките.

В община Братя Даскалови през януари предстои сформирането на доброволческия отряд, за участие в който заявка вече са дали 5-ма души. В останалите общини също се работи по изграждането на доброволчески структури.

По време на срещата представителите на общините поставиха конкретни проблеми, свързани с упражняването на дейността на доброволните формирования. Те посочиха недостатъчните стимули и нежеланието на работодателите да освобождават работниците си като причини за слабия интерес към доброволчеството.

Зам.-областният управител Маноил Манев напомни, че доброволчеството е дейност в полза на обществото и не би следвало да носи реални привилегии. „В западните държави е въпрос на чест да бъдеш доброволец. В същото време младежите-участници в доброволни формирования се ползват с преференции при кандидатстване в университет” – каза г-н Манев.

Комисар Колев съобщи, че на доброволните формирования може да бъде отдадена за безвъзмездно ползване техника с отпаднала необходимост на пожарната и МВР, която е в добро състояние и ще бъде от полза.

В края на заседанието инж. Ранов призова участниците от общините да обединят предложенията си за подобряване на работата на доброволните формирования и да му ги предоставят в писмен вид. „Аз ще имам грижата те да достигнат до компетентните институции” – каза той.
#социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн