Реконструкцията на моста над бул. „Славянски“ е приоритет през втория мандат на кмета Живко Тодоров

STZAGORA.NET
*
Повдигане на нивото, увеличаване на светлия отвор и изграждане на четвърта лента на моста над бул. „Славянски“ и ж.п. линията, ще бъде един от приоритетните проекти за кмета на Стара Загора Живко Тодоров през втория му мандат. Предвижда се пълна реконструкция на трите мостови съоръжения – над булеварда, линията и над уличката в кв. „Индустриален“.

Общо 35 проекта, включващи строително-монтажни работи на обща стойност 118 млн.лв., е подготвила Община Стара Загора за новия програмен период на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020г. Всички те вече имат строителни разрешения и са насочени към подобряване на градската среда, социалната, образователната и културната инфраструктура. От тях 19 са пътни, съобщи днес Милена Димитрова, началник на общинския отдел „Инвестиции и управление на проекти“, на заключителната пресконференция по проект “Създаване на проектна готовност за кандидатстване по Оперативна програма „Регионално развитие“ за периода 2014-2020 г.” Дейностите по проекта на стойност 1,2 млн.лв. осигуриха изготвяне на работни инвестиционни проекти за обекти, включени в Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Подготвени са 4 проекта за паркове и градини, три за площади и централната част на града, и 9 за сгради.

Със заповед на кмета работна група обсъжда списък, който включва най-важните обекти, с които ще се кандидатства за финансиране през следващия програмен период. Приоритетни са обекти, залегнали в предизборната програма на Живко Тодоров по искане на гражданите и вижданията му за положителното развитие на града. Включени са улиците “Св. княз Борис“, „Пазарска“, „Граф Игнатиев“, „Ген.Гурко“, „Х. Д. Асенов“, „Г.С.Раковски“, „Цар Иван Шишман“,бул. „Руски“ и бул. „М.М. Кусев“, уточни Димитрова. По думите ? има готови проекти за улиците в индустриалния квартал и за кварталите – „Казански“ и „Три чучура“, както и за градините – „Пети октомври“, „Ал.Стамболийски“, Станционна градина, парк „М.М.Кусев“ и др.

Сградите, за които са изготвени проекти, са ГПЧЕ „Р.Ролан“, СОУ „Железник“, ОДЗ №1 „Звънче“ и ОДЗ №58 „Звездица“, на бившия пионерски дом и езиковата школа, театъра, худож. галерия и др.

Очаква се чрез реализацията на проектите да се обнови изцяло пешеходната зона на бул. „Цар Симеон Велики“, с нова настилка, тротоари, дървесна растителност, отводняване, градско обзавеждане. Ще се реконструира площадното пространство и ще се създаде достъпна архитектурна среда.

Дейностите предвиждат възстановяване на зоните за обществен отдих – паркове, зелени площи, градини, включително реконструкция на фонтани, на настилката и алейната мрежа, на растителността, изграждане на поливна система, на система за видеонаблюдение и охрана, на велосипедни пътеки, оформяне на кътове, обновяване на детски площадки, енергоспестяващо градинско осветление.

Ще бъде извършена реконструкция и рехабилитация на улици – пътно платно, тротоари, обновяване на зелена система, въвеждане на енергоспестяващо улично осветление, предвиждане на велоалеи. Създадени са проекти и за благоустрояване на междублокови пространства и изграждане на спортни площадки.
#

share button

1 коментар on “Реконструкцията на моста над бул. „Славянски“ е приоритет през втория мандат на кмета Живко Тодоров”

  • Нели wrote on 29 ноември, 2015, 18:22

    Това е много хубаво.Да се оправи моста .Но не само той трябва да се оправи.Трябва да се подменят всички мостове по канала. Тези които са метални ,като се заледи много се пързалят и човек може да си счупи я крак или ръка.Аз много пъти съм се подхлъзвала зимно време .Но не само зимата а и като вали също. А по отношение на междоблоковите пространства. Аз живея на “Кирил и Методий” 1 под канала. Направиха пред блока с плочки но отстрани и зад блока не го направиха. Но не сложиха дори скамейки. Оставиха бордюрите високи. Е хубаво стана но само пред блока. Поне като се прави да се направи веднъж. Гледам сега как са го направили над канала. Хубаво е, но там смениха всичко. Махнаха старите плочки, асфалта, сложиха и скамейки. Но пред единия блок не го асфалтираха а оставиха цимента. Поне като се влагат средства за това нека да се направи както трябва.


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн