Старозагорски ортопеди поставиха силиконова става на пръст за първи път в България

STZAGORA.NET
*
За първи път в България беше имплантирана миниатюрна силиконова става, свързваща фалангите на пръстите с дланта при пациентка с тежък ревматоиден остеоартрит. Операцията беше извършена от ръководителя на клиниката по Ортопедия и травматология на Болница „Тракия“ – Стара Загора, д-р Петьо Братоев. Заради напредналата фаза на заболяването 50-годишната пациентка от Стара Загора е изпитвала нетърпими болки дори при най-обикновени движения на пръстите. Изпускала е предмети, изпитвала е затруднения при хващане и дори при писане.

Ден след операцията жената вече раздвижва новата си става, а до три седмици се очаква да настъпи оптималното функционално възстановяване на оперирания пръст, каза д-р Петьо Братоев. Поставеният имплант е с уникален дизайн, специално предназначен за „пресъздаване” на кинематиката на малките сштавички поради липсващи хрущялни повърхности от серията NeuFlex на световната компания DePuy Orthopaedics Inc.

„Остеоартритите на пръстите са едни от най-дискомфортните деформации в човешкото тяло, защото влошават фините движения, които обичайно вършим с ръцете си ежедневно“ – посочи д-р Братоев. Дегенеративните и особено ревматоидните артрити, като част от едно комплексно заболяване, унищожават ставния хрущял, ставната капсула, околните меки тъкани. Целта на една такава операция е да се подобри функционалният комфорт на дланта и пръстите. Увредените или липсващи хрущялни повърхности се остраняват напълно по време на операцията. На тяхно място се имплантира силиконовият заместител, който осигурява комфортно движение на пръста с обем до 90 градуса флексия (свиване) на оперирания пръст.

Това е изключително популярна хирургична процедура в Скандинавските страни, в Германия, Холандия и при други северни народи, където заболеваемостта от ревматоидни артрити е много висока, като в масовата хирургична практика нерядко се оперират и повече от една ставичка на една и съща длан. Ревматоидният артрит е доста разпространен и сред българите. Силиконовите импланти са подходящи и за лечение на следтравматични артрити на ставите на пръстите и дланта, което значително разширява индикациите за приложението им, допълни д-р Братоев. Затова специалистът счита, че поставянето на ставни импланти NeuFlex ще намери мястото си и в Болница “Тракия”.

За здравноосигурените пациенти операцията се заплаща напълно от НЗОК, като клиничната пътека покрива хоспитализацията на пациента, периоперативните грижи, цялото медикаментозно лечение и анестезиологичните дейности. „Самата протеза, по сега действащите нормативи, не се реимбурсира по Здравна каса, но цената на импланта е напълно достъпна за всеки средностатистически пациент“ – уточни д-р Петьо Братоев.

Поставянето на първата подобна става в Болница „Тракия“ е резултат от добрата ни работа с фирмата вносител DePuy Orthopaedics Inc., които направиха всичко възможно това да се осъществява на една напълно приемлива финансова основа за българските пациенти.


#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн