В старозагорското село Хрищени организираха деветия празник на райската ябълка

STZAGORA.NET
*
За девети път в старозагорското село Хрищени се проведе Празник на райската ябълка, който традиционно се отбелязва в Деня на християнското семейство- 21-ви ноември.

Малки и големи, жители и гости се стекоха на площада, където празникът започна с вдигане на знамената пред кметството и химна на селото. Кметът на Хрищени Радка Желева, главен двигател на събитието, поздрави всички в присъствието на председателя на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, началника на отдел „Култура и туризъм“ Диана Атанасова, бизнесмени, журналисти и много почитатели на ароматния божествен оранжев плод и доброто настроение.

Традицията и тази година беше спазена и експертно жури отличи местни производители на вкусния плод, превърнал се в емблема на Хрищени. В категорията „Най-едър плод“ бе награден Иван Велев заради отгледаната от него 400-грамова райска ябълка. Призът „Най-пивка ракия“ си поделиха Неделчо Белчев и Димитър Неделчев. Отличието в категорията „Най-щедра дарителка на райски ябълки“ грабна Станка Неделчева, а със своя най-голям добив от над 500 кг за сезона за безапелационен победител бе излъчена Стоянка Пашкова.

В богатата и разнообразна програма се включиха със свои изпълнения малчуганите от ОДЗ „Лилия“ и ОУ „Христо Ботев“, които с фантазия и умения изработиха творбите в изложбата от естествени материали – листа, шишарки, семена, зърна и др. Кулинарната експозиция „Бит и култура“, която самодейките от НЧ „Стефан Генчев 1901“ бяха спретнали в пенсионерския клуб, представи в няколко отделни тематични къта характерните ястия и типичните гозби за най-тачените празници от българския календар – Игнажден, Коледа, Еньовден и др.

Атрактивният празник донесе на всички присъстващи през целия ден незабравими емоции с песните и танците на участниците в програмата от общините Стара Загора, Раднево, Опан и Нова Загора. Организаторите пък се заканиха, че юбилейното десето издание през следващата година, ще се превърне по мащаби и по значимост в едно от топ събитията на 2016 година.

#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн