Коалиция “Народен съюз” да прерасне в партия, настояват избирателите й

STZAGORA.NET
*

Румен Йончев

В единен политически субект да се консолидират партиите от „Народен съюз”, планират от коалицията. За това настояват и избирателите, които подкрепиха формацията на местните избори. Близо 100 хиляди души в страната са гласували доверие на „Народен съюз” на 25 октомври, а резултатът от представянето на коалицията в Стара Загора е един от най-високите, отчете председателят на ЗНС Румен Йончев, цитиран от “Дарик”.

“Още преди местните избори ние поехме ангажимент към нашите избиратели да вървим към единен политически субект – припомни той. – За разлика от всички останали политически субекти, които правят коалиции тип „еднодневки”, за еднократно участие в изборите, ние имаме за цел да консолидираме пространството в центъра, да формираме една трайна формация, която да отстоява позициите си и на всички следващи избори” – поясни Йончев. По думите му за подобно развитие настояват структурите на коалицията – те искат единна и силна политика, а не разпиляване на ресурсите. Румен Йончев не отрече, че съществуват опасения процесът да не не се случи, така както при реформаторите: „Не мисля обаче, че ще повторим техните грешки. Ние, земеделците, като вековна партия имаме достатъчно опит и мъдрост през годините, извлекли сме достатъчно поуки от разделението и разпиляването на ресурси като политическа сила”.

В средата на декември в София е планирано да се съберат избраните за кметове и общински съветници от НС, за да бъдат набелязани стъпките за формирането на единна политическа сила. До февруари догодина ще бъдат насрочени конгресите и форумите на участниците в коалицията, за да може създаването на единен политически субект да се стане факт преди президентските избори. Не е изключено да има и предсрочни парламентарни избори, прогнозира председателят на ЗНС Румен Йончев.

Да бъдат запазени социалните придобивки на полицаите и да се извърши сериозна реформа в сектор „Сигурност”, ще настояват депутатите от Коалиция „Народен съюз”. Те обявиха, че между първо и второ четене на проекта за държавен бюджет вече са внесли промяна за отпадане на параграфите, в които беше заявено желанието на управляващите да отпаднат социалните придобивки на МВР.
#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн