В понеделник е официалното откриване на 46-я Фестивал за оперно и балетно изкуство в Стара Загора

STZAGORA.NET
*

Официалното откриване на Фестивала за оперно и балетно изкуство е на 23 ноември от 19.00 часа на сцената на Старозагорската опера. За 46-ти път тържествено ще прозвучи фестивалния сигнал на уникалния по рода си форум-панорама на постиженията на българското оперно и балетно изкуство. В продължение на две седмици на три сцени ще бъдат представени 11 прецизно подбрани събития и Стара Загора  ще се превърне в музикална столица на България. Организатори на събитието са Държавна опера-Стара Загора и Община Стара Загора със съдействието на Министерството на културата.

В първата част на празничната ноемврийска вечер – на 23 ноември, ще бъдат изпълнени най-ярките музикални моменти от операта „Гергана” от Маестро Георги Атанасов. Организаторите посвещават това изпълнение на 90-та годишнина на Старозагорската опера. Операта „Гергана”  от Маестро Георги Атанасов по едноименната творба на Петко Р. Славейков е първият цялостен оперен спектакъл в историята на Старозагорска опера представен през далечната 1925. По-късно, през 1975, нейният дългогодишен главен художествен Димитър Димитров преоркестрира творбата и дирижира нова постановка по случай 50 годишнината от основаването на театъра. На 23 ноември в концертното изпълнение на фрагменти от класическата творба на Маестро Атанасов ще участват солистите на Старозагорската опера Русалина Мочукова, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Александър Марулев и оркестър на Държавна опера – Стара Загора. Диригент Красимир Къшев.

В антракта между двете части на откриването младите и талантливи артисти от Детско-юношеска студия за опера и балет „Маргаритки” ще представят във фоайето на Операта своя най-нов танц, подготвен точно за събитието – „Танцът на снежинките” по музиката на „Зима” от А.Вивалди от неговия цикъл „Четирите годишни времена”. Хореограф и ръководител на балетната школа е Радост Младенова-Арабаджиева.

Във втората част – балетът на Държавна опера Стара Загора ще представи своята най-нова постановка танцовия спектакъл „Безвремие” – дело на талантливите хореографи Станислав Генадиев и Виолета Витанова. Безвремие е провокиращ танцов спектакъл, създаден специално за балетната трупа на Старозагорската опера. Творчеството не познава граници. То се ражда извън времето и пространството – от хаоса. В него по удивителен начин се съчетават съзиданието и разрушението. В енергията на творчеството индивидуалността едновременно се ражда и умира. Авторите на спектакъла, Станислав Генадиев и Виолета Витанова, са възпитаници на Националното училище за танцово изкуство в София. Имат успешни участия в международни артистични проекти в Швейцария и Испания, както и с Театралната работилница Сфумато съвместно с режисьор Маргарита Младенова и Иван Добчев. Носители са на първата награда за танцов спектакъл на Съюза на артистите в България Икар за постановката Imago (2006). През 2013 печелят Икар за танцов спектакъл за хореографията на Мишеловката и Хамлет с режисьор Явор Гърдев. С танцовата миниатюра 25.03 получават наградата на журито и на международния конкурс Маргарита Арнаудова (2014).

Цялата програма на фестивала, подробна информация за събитията, видео фрагменти от гостуващите спектакли ще намерите в уеб сайта на Старозагорската опера www.operasz.bg,

фейсбук страниците:

на Държавна опера-Стара Загора https://www.facebook.com/StateOperaStaraZagora

на ФОБИ https://www.facebook.com/FestivalOperaBalletArts

ютюб канала на ФОБИ

https://www.youtube.com/channel/UCS28ZBb3MKtysopEPAOHZlA/videos

 

Специалните предложения на Старозагорската опера за ФОБИ

 

Цени на билетите от 5 до 15 лева

Карта КОЛЕКЦИЯ ФЕСТИВАЛ 93 лева

Включва всички събития от програмата на ФОБИ

Карта Цикъл БЕЛКАНТО 63 лева

Включва всички оперни спектакли от програмата на ФОБИ +

ГЛАСОВЕТЕ НА ИТАЛИЯ наследството на Лучано Павароти

Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 3+ с отстъпка до 35% от цената на билета

Абонаментен план КОЛЕКЦИЯ 7+ с отстъпка до 50% от цената на билета

 

БИЛЕТИ ОНЛАЙН през сайта на Операта: http://www.operasz.bg/online

ОНЛАЙН и в разпространителската мрежа на www. eventim.bg

БИЛЕТЕН ЦЕНТЪР: южния вход на операта

Тел.: 042 622 431, 0885 509829

РАБОТНО ВРЕМЕ: 10.30ч.–13.30ч. и от 14,30-19,00 ч.                           

ПОЧИВНИ ДНИ: събота и неделя
#бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2020 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн