Казанлък: Техническата експертна комисия за обследване аварията в сградата на ПМГ „Никола Обрешков” излезе със заключения

STZAGORA.NET
*
Заместник-кметът на община Казанлък по строителство, инфраструктура и транспорт Даниела Коева обяви на пресконференция днес заключенията на Техническата експертна комисия (ТЕК), назначена със заповед 2/08.07.15 г. на РДНСК – Стара Загора за обследване на аварията при изпълнение на строеж „Пристройка за Национален център за Природо-математически науки към ПМГ „Никола Обрешков“ – Казанлък“. Заключенията се съдържат в Протокол, внесен в РДНСК-Стара Загора.

След направен обстоен анализ, ТЕК изяснява в техническата експертиза механизма за възникване на аварията.

Установено е, че е налице виновно поведение на участниците в строителството: проектантът – за неоценяване действителната обстановка при изготвяне на проекта по укрепване на масовия изкоп; фирмата за строителен надзор – в резултат на неизпълнени отговорности е допуснато увреждане на съседна сграда вследствие на строителството; строителната компания – за неспазване предписанията на проектанта-конструктор и неоценяване на конкретната обстановка при изпълнение на масовия изкоп.

Община Казанлък веднага предприе спешни и неотложни мерки след случилата се на 22.06.2015 г. авария с част от сградата на ПМГ „Никола Обрешков”. До момента са изпълнени следните действия: извършено е временно укрепване с метално скеле на частично засегнатите участъци от авариралата сграда на всички нива, демонтирани са авариралите части от сградата като комин към котелното помещение, коминно тяло към учебните зали, преградни стени, междуетажни плочи; изпълнено е укрепване на основите на църквата и земния откос към ул. „Орешака“. Довършва се аварийно-възстановителната укрепяща стоманенобетонна рамка на авариралата сграда.

Община Казанлък предприема съответни действия, съобразно заключенията в Протокола на ТЕК, за предявяване на претенции за нанесени вреди и пропуснати ползи.

Едновременно с това Община Казанлък възложи конструктивно обследване на сградата на ПМГ „Никола Обрешков“ и актуализация и препроектиране на Националния център за природо-математически науки.
#vvv

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн