Административният съд даде ход на производството по оспорване на 189 секционни протокола от Местните избори в Стара Загора

STZAGORA.NET
На днешното си първо заседание по дело № 454/2015 г. съдия Бойка Табакова от Административният съд в Стара Загора даде ход на производството по оспорване на резултатите по избора на общински съветници от 189 секционни протокола от Местните избори. Делото е образувано по жалба против Решение 319-26-МИ/НР от 26.10.2015 г. на ОИК – Стара Загора, с което са обявени резултатите от проведените местни изори 2015 г. в Община Стара Загора, на адв. Ивелина Иванова Илиева – лично за себе си като кандидат за общински съветник от листата на коалиция „Реформаторски блок” и като процесуален представител на трима други кандидати за общински съветници от същата листа: Димитър Здравков Чорбаджиев, Милко Стаматов Чанков и Петя Георгиева Арнаудова.

Към същото дело № 454 са присъединени за съвместно разглеждане прекратените дела по жалби на кандидатите за общински съветници Гочо Янчев Карагьозов, Станислав Иванов Стоянов (ПП ГЕРБ), Местна коалиция „Истината за Стара Загора”, представлявана от Янко Георгиев Янков, Николай Петров Колев, Силвия Венеславова Велева и Николай Ангелов Димитров (Местна коалиция “Народен съюз”), Калоян Петров Петров (коалиция “Реформаторски блок”), и Христо Тенев Недялков (ПП ГЕРБ).

По всички жалби има искане за отмяна на решението на ОИК и за повторно преброяване на бюлетините.

Теодора Крумова – председател на ОИК – Стара Загора, както и адв. Таньо Брайков и Стефан Анков от листата на ПП ГЕРБ пледираха против даването на ход на делото с мотивите, че сред протоколите на секционните избирателни комисии няма такива, подписани с особено мнение от членовете им, както и че всяка от заинтересованите партии и коалиции е имала свои наблюдатели и застъпници в секционните комисии, изпратени там да удостоверят законосъобразното протичане на изборния процес и съставянето на протоколите на СИК. Няколко десетки общински съветници, избрани в състава на новия Общински съвет – Стара Загора за мандат 2015-2019 г., също присъстваха в залата, но се въздържаха от вземане на отношение по делото.

Ищците се позоваха на установени фактически грешки в протоколите на СИК при отчитането на индивидуалните преференции, подадени за отделните кандидати за общински съветници, и на сигналите от страна на членове на секционни избирателни комисии за технически проблеми, възпрепятствали на места разпечатването на копия от протоколите.

Административният съд изиска посочените в жалбите 189 протокола на секционни избирателни комисии с цел тяхното разглеждане. Следващото заседание по дело № 454/2015 г. е насрочено за утрешния 12 ноември (четвъртък) от 14.00 часа.
#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн