2253 бързи производства образуваха прокурорите от зоната на Апелативна прокуратура – Пловдив

STZAGORA.NET
2253 бързи и 620 незабавни производства са образували за първите девет месеца на годината обвинителите от зоната на Апелативна прокуратура-Пловдив, която включва прокуратурите в Пловдив, Стара Загора, Кърджали, Хасково, Смолян и Пазарджик,сочат данните от статистическия анализ. Бързите производства се внасят в съда с обвинителен акт за седем дни след извършването на престъплението, а незабавните – за три.

Според статистиката за последната година е скочил ръста на образуваните незабавни производства в апелативната зона или т.нар. “правосъдие за три дни”. През 2014 г. са били 445, а сега са 620. От четирима прокурори в Районна прокуратура – Свиленград са отработени 239 незабавни производства за деветте месеца на годината, което ги нарежда на първо място в апелативния район. За три дни там приключват дела предимно за незаконно превеждане и преминаване на лица през границата, престъпления против транспорта и др. Увеличение на незабавните производства има в района на окръжните прокуратури в Пловдив и Кърджали. В Кърджали те са 127, като през миналата година са били 46, а в района на Пловдив са 98, а през 2014 г. са били 90.

В апелативната зона с най-много внесени бързи производства е Районна прокуратура – Пловдив – 560. Това означава, че на ден магистратите работят по две – три бързи производства, които са най-често срещу шофьори, управлявали автомобил след употреба на алкохол, неправоспособни водачи, извършители на хулигански прояви, кражби и др. Прокурорите от Районна прокуратура-Свиленград са на второ място – с 265 бързи производства. Те се водят най-вече за незаконно превеждане и преминаване на лица през границата на страната, използване на неистински документи за самоличност, кражби и др.

Наскоро Районна прокуратура-Свиленград постигна осъдителна присъда само за два дни по бързо производство срещу 43-годишен турски гражданин по обвинение за превеждане през границата на страната на група от хора без разрешение на надлежните органи на властта.На 23 октомври 2015 г. Районен съд-Свиленград му е наложил наказание от 1 г. лишаване от свобода условно с 3 г. изпитателен срок и глоба от 10 000 лева. По искане на Районна прокуратура-Свиленград съдът е постановил отнемане в полза на държавата товарният автомобил, с който незаконно са преведени лицата в страната.

При друго тридневно разследване по бързата процедура по искане на Районна прокуратура – Асеновград бе осъден рецидивист, който се опитал да измами по телефона монахиня, като й се представил за наскоро излязъл от затвора и поискал пари, за да си наеме квартира и да започне работа в Пловдив. В момента той излежава присъда в затвора от 10 месеца лишаване от свобода при строг режим. РП-Асеновград също е сред водещите в апелативната зона с образувани 111 бързи производства за деветте месеца на годината.

Районните прокуратури в Стара Загора и в Пазарджик наблюдават съответно 250 и 255 бързи производства през тази година, във Велинград – 125.

„Разследването по бързите и незабавни производства е приоритет в апелативната зона, защото максимално се скъсява срока от извършването на деянието до налагане на наказание от компетентния съд и по този начин се освобождава ресурс от разследващи полицаи за работа по дела с по-голяма фактическа и правна сложност“, коментира Божидара Попова, зам.-апелативен прокурор на Пловдив.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн