Болница „Тракия“ стартира програма за обучение на лекари във високоспециализирани хирургични интервенции

STZAGORA.NET

*

С курсовете даваме възможност на младите хирурзи да научат в България това, което биха научили в най-добрите клиники в чужбина, казва известният хирург, споделя ръководителят на Хирургична клиника в болница Тракия – доц. д-р Александър Юлиянов.

В края на октомври 2015 г. в Болница „Тракия“ Парк – Стара Загора, се проведе първият обучителен практически курс за млади лекари, организиран от ръководителя на Хирургична клиника в болницата – доц.д-р Александър Юлиянов, дм, FACS (Fellow of the American College of Surgeons). Курсът продължи три дни и беше посветен на чернодробната хирургия. Всеки един от петимата курсисти имаше възможност да асистира в реална операция. В началото на ноември доц. д-р Юлиянов организира и втори курс, посветен на лапароскопската хирургия на панкреаса. Подобни високоспециализирани курсове почти не се правят в България, провеждат се в отделни водещи клиники по света, но са от изключителна важност за повишаване квалификацията на българските хирурзи, посочва доц. д-р Юлиянов. Затова той и екипът му смятат провеждането на такива курсове да станат част от работата на Хирургична клиника, наред с диагностиката и лечението на пациентите.

Визитка:

Доц. Юлиянов е международно признат експерт в областта на коремната хирургия и онкология. Редактор и рецензент в редица престижни международни медицински издания като Frontiers in Oncology, Central European Journal of Medicine, European Journal of Cancer Care, Medical Science Monitor, Quantitative Imaging in Medicine and Surgery, World Journal of Hepatology и др.

Ръководител на Клиниката по Хирургия на Университетската болница в Стара Загора до април 2014 г. Понастоящем ръководи Хирургията на високотехнологичната Болница “Тракия” Парк в Стара Загора.

Има специализации по чернодробно-панкреатична хирургия, лапароскопска хирургия, онкохирургия на стомаха и дебелото черво, хирургия на саркомите и ГИСТ при водещи световни авторитети – Dr. Yuman Fong (Memorial Sloan-Kettering Cancer Center, Ню Йорк, САЩ), Dr. Steven Curley (MD Anderson Cancer Center, Хюстън, САЩ), Dr. Francesco Izzo (Giovanni Pascale National Cancer Institute, Неапол, Италия), Dr. Gui-Bernard Cadiere (St. Pierre University Hospital, Брюксел, Белгия), Mr. RJ Heald (Basingstoke Hospital, Великобритания), Dr. Jaques Marescaux (IRCAD-EITS, Страсбург, Франция), Mr. N Pearce & Mr MA Hilal (SGH, Саутхямптън, Великобритания) и др.

 

- Доц. Юлиянов, защо решихте да провеждате квалификационни курсове за хирурзи?

- Идеята е да се използва максимално ресурса на болница „Тракия“. Не само за лечение на пациенти – нещо, което правим ежедневно, но и за обучение на лекари. Болницата разполага с топ-оборудване без никакви компромиси. Хирургичната клиника на Болница „Тракия“ може да бъде показвана като модел на съвременната  хирургия. Тук са спазени всички съществуващи световни стандарти, независимо от това, че здравеопазването в България страда от куп проблеми и липса на адекватно финансиране. Ние ежедневно прилагаме тези стандарти, както в диагностиката, така и в лечението на пациентите.  И се гордеем с технологиите, с които разполагаме, с начина, по който лекуваме пациентите и с квалификацията, която притежават нашите хирурзи. Стоим значително над средното ниво спрямо подобните болници в Европа и в САЩ. Ние имаме какво да покажем на младите лекари и на тези, които искат да повишат своята квалификация. Когато показваме добрите модели на лечение, ние помагаме нивото на медицината и в частност на хирургията в България постепенно да се повиши.

- С какво оборудване разполагат операционните в хирургичния блок на Болница „Тракия“ Парк“?

- Операционните ни са оборудвани идентично и разполагат с всички най-модерни технологии, които може да се наложи да бъдат използвани в даден момент. Говоря не само за стандартните неща, като електрохирургичен инструментариум, но и системи за лигиране на съдове, ултразвукови деструктори, ултразвукови ножици, ендоскопска апаратура от всякакъв вид и много друга най-съвременна апаратура. Цялото това оборудване ни позволява да оперираме по минимално инвазивен път всичко, което е възможно. Позволява ни да създаваме нови хирургични техники. За съжаление, голяма част от дейността, която за нас е рутинна, не се извършва в повечето от хирургичните звена в страната. Не говоря за най-тежката хирургия, която не е и необходимо да се извършва навсякъде. Говоря за най-честите болести, например – херния, жлъчка, апендицит. В голяма част от хирургиите в страната те все още се оперират по конвенционалния начин. Извършването им по минимално ивназивен и безкръвен път не изисква кой знае какво оборудване. Изисква само повишаване на квалификацията на хирурзите.

- На каква тема беше първият курс и кой прояви интерес към него?

- Темата на първия курс беше чернодробната резекционна хирургия. Това е хирургия на чернодробните тумори. Черният дроб е сложен орган, има различни видове операции върху него. Чернодробната хирургия е сред най-сложните хирургични процедури. Затова интересът към този курс беше от лекари само от университетски болници. Имаше лекари от  Плевен, София, Стара Загора. Подобен практически курс не позволява в него да бъдат включени повече от петима курсисти. Целта ни е всеки един от тези курсисти да може да асистира в поне една операция. Да има възможност за директно участие в интервенцията, което смятам е от изключителна важност. Курсът продължи 3 дни, по време на които извършихме 5 операции с участие на обучаваните лекари.

Подобни формати на обучение се организират изключително рядко по света. Много трудно е да направиш курс, по време на който курсистът ти да може да работи с теб и в операционна. Причините са и организационни, и логистични, и поради ред юридически ограничения.

- Кога ще се проведе следващият курс, на каква тема ще бъде той?

- Следващият курс ще се проведе на 9 ноември. Той ще бъде еднодневен и ще се фокусира изцяло върху лапароскопското отстраняване на дисталната част на панкреаса и на слезката. Малко хирурзи в България имат опит с извършването на такава интервенция. В света тази операция вече е много развита и се смята, че би трябвало да бъде стандартен начин за премахване на тялото и опашката на панкреаса със или без слезката при пациенти, които са индицирани за такава операция. И тъй като досега в България такъв курс не е организиран, един български лекар, за да се квалифицира в извършването и, трябва задължително да отиде на курс в чужбина. По света обаче също не е „пълно“ с такива курсове, тъй като те са много специфични. Така всички курсове, които сме планирали, пестят разходи на курсистите като организация, пътувания и им дават възможности, които трудно ще получат дори в чужбина. Защото като организация, като ресурс и като оборудване на болницата със зали за видеоконферентна връзка с операционните ние попадаме в топ-групата от организатори на подобни обучения. Бил съм на поне 20 такива курса по целия свят – в Европа, Азия, САЩ, и затова мога да направя сравнение.  Крайната ни цел е младите лекари, които сега влизат в хирургичната общност, да знаят, че клиниката ни е център, където са винаги добре дошли и могат да научат нещо, което на много малко места в страната могат да видят или дори никъде другаде на този етап, освен в Болница „Тракия“ Парк.

- Всеки месец ли ще има такива курсове и докога?

- Въпрос на анализи, преценки и дискусии в екипа ни е честотата на провеждане на тези курсове. Смятаме, че е естествено те да се превърнат в рутинна дейност така, че курсовете да станат част от нашата работа, както са диагностиката и лечението на пациентите ни.
#

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн