В Гълъбово в събота е отчетено превишение на алармения праг за серен диоксид

STZAGORA.NET
*
В 15:00, 16:00 и 17:00 часа днес Автоматичната измервателна станция за контрол на въздуха в град Гълъбово регистрира превишение на алармен праг по показател серен диоксид. Пунктът, който е разположен в централната градска част регистрира следните превишения:

* в 15:00 часа – 1,50 пъти пределнодопустимата концентрация;
* в 16:00 часа – 2,13 пъти пределнодопустимата концентрация;
* в 17:00 часа – 1,80 пъти над пределнодопустимата концентрация.

РИОСВ-Стара Загора предприе мерки за редуциране на емисиите от действащите мощности в комплекс “Марица изток “.

Източник на емисии са четирите топлоелектрически централи в комплекса, като основен принос има настъпилата аварийна ситуация и изпускане на отпадъчни газове през байпасния комин при разпалване на котел в „Брикел” ЕАД, град Гълъбово. Експерти на РИОСВ – Стара Загора извършват проверка на място, на площадката на оператора.

Във връзка с регистрираното превишение РИОСВ – Стара Загора уведоми всички компетентни институции в Община Гълъбово за прилагане на разработения Оперативен план за действие за опазване здравето на населението.

Съгласно указания на Министерството на здравеопазването при превишаване на алармения праг за серен диоксид, мерките които следва да се предприемат от населението, е да не напускат жилищните или работните помещения и да затворят плътно прозорците, да избягват физическите дейности на открито до понижаване на концентрациите на замърсителя.

Останалите мониторингови пунктове не са регистрирали превишения на средночасовите норми. РИОСВ – Стара Загора продължава да извършва контрол на качеството на атмосферния въздух и ще информира гражданите на град Гълъбово при настъпили промени.

*
Постепенно нивата на замърсител серен диоксид в атомосферния въздух на град Гълъбово се понижиха и след 18:30 часа са под регламентираната норма от 350 микрограма на кубичен метър.

Във връзка с това РИОСВ – Стара Загора уведомява, че отпада необходимостта за предприемане на предпазни мерки от населението.

Останалите пунктове за мониторинг на въздуха в област Стара Загора не отчитат превишения на нормите по контролираните показатели.

РИОСВ – Стара Загора продължава да следи данните за качеството на атмосферния въздух в град Гълъбово и останалите мониторингови пуктове в област Стара Загора.

Пресцентър РИОСВ-Стара Загора

#

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн