Групата общински съветници на БСП ще бъде конструктивна опозиция в новия Общински съвет на Стара Загора

STZAGORA.NET
*
БСП влезе в Местните избори 2015 в недобро вътрешно състояние – размита идейна идентичност, слаби структури и вътрешно напрежение. Самите избори бяха лошо организирани, а изборните резултати – фалшифицирани. Което доведе до най-лошия резултат за БСП през последните 25 години. Това отчете председателят на Общинския съвет на социалистите в Стара Загора Валентина Бонева пред медиите днес. Отчетът й е направен пред това и на заседание на ОбС на БСП.

“В Стара Загора победата на ГЕРБ е категорична. Искам да поздравя г-н Живко Тодоров с преизбирането му. Резултатът от 79% на първи тур е впечатляващ. Искам да пожелая на него и екипа му за управляват общината така, че нейното развитие да е не само като облик, а по-скоро да се стигне до трайна и сигурна перспектива за развитието на Стара Загора, каквато може да даде само една силна икономика” – каза Валентина Бонева.

За кандидат-кмета на коалиция “БСП лява България – за Стара Загора” са гласували 9,43% от избирателите, или 6158 души. В сравнение с Местните избори през 2011 г. гласовете са два пъти по-малко. В същото време прави впечатление, че за Живко Тодоров са гласували близо 10 000 избиратели в сравнение с балотажа преди 4 години. Във вота за общински съветници БСП и коалиция получи 6545 гласа, или 10.62%. Което е с близо 3000 гласа по-малко в сравнение с 2011 г. и два пъти по-малко от полученото на вота за БСП на Парламентарните избори през 2014 г. Особено слаби резултати в града БСП има в кварталите “Зора” и “К. Ганчев”. В 40 секции БСП е на трето място по брой на получените гласове, в 15 секции – на четвърто място. От БСП отчитат постигнатото абсолютно мнозинство от ГЕРБ в Общинския съвет и силното представителство на Народен съюз, Реформаторския блок, ДПС и “Истината за Стара Загора”. Намалява подкрепата за ВМРО, “Атака” и БСДП.

В новия Общински съвет на Стара Загора е налице абсолютно доминиране на десницата. “Въпреки това представителите на ГЕРБ заявиха, че в него те ще работят за консенсус и диалог с всички, и ние се надяваме, че това ще бъде реализирано като политика и поведение от страна на управляващите” – каза още Валентина Бонева.

От 37 села с пряк избор на кмет в община Стара Загора БСП и коалиция имаше кандидати в 23 села, а в други 2 е подкрепила независими кандидати. Печели само в 3 села – на първи тур в с. Ловец, а на проведените 5 балотажа с участието на кандидати на социалистите е спечелила допълнително в Колена и Християново. В Козаревец и на балотажа двамата кандидати са получили равен брой гласове. Балотажите са загубени в Змейово и Памукчии.

В старозагорския кв. “Лозенец” БСП и коалиция е на второ място. Живко Тодоров от ГЕРБ печели там 606 гласа, а д-р Шишков от БСП – 393 гласа. Във вота за общински съветници най-много избиратели – 429, са подкрепили ДПС, след това е Реформаторският блок с 368 гласа, Народен съюз със 142 и ГЕРБ – 123 гласа. БСП е отбелязала “внушителните” 60 гласа за листата в “Лозенец”. ДПС е първа сила в гласуването за листи и в Хан Аспарухово, Памукчии и Калитиново.

В с.Яворово по постоянен адрес са били регистрирани 173-ма жители, а по настоящ адрес – 449. В Самуилово – 139 постоянни жители и 241 по настоящ адрес. В Християново при 298 постоянни жители 476 са били регистрирани по настоящ адрес. Това също е оказало влияние на вота по населените места, като е демотивирало хората да гласуват, след като външни хора са определяли кой ще управлява селото, отбеляза Валентина Бонева. През месец юли от името на БСП по е подаден сигнал за това в Районна прокуратура – Стара Загора, но до момента отговор не е получен.

В БСП – Стара Загора са настроени позитивно към партньорство с другата лява партия АБВ, но до момента не срещат отклик, посочи Бонева. Тя отчете като негативен за бъдещата работа ефекта и от пълното пренареждане на подредената с вътрешно гласуване от Общинската конференция листа на БСП и коалиция по реда на получените преференциални гласове за отделните кандидати за общински съветници. “Това остави и кандидата ни за кмет д-р Шишков извън Общинския съвет” – припомни Бонева. Самите преференции също не бяха отчетени коректно, каза тя, като посочи за пример резулатите от гласуването на собственото й семейство, чиито преференции след това не са били отразени в протокола на СИК. Но БСП – Стара Загора намира за ненужно да подава на свой ред жалба в Административния съд, след като това сториха досега две други партии. За избягване вбъдеще на негативния ефект от неочакваните преференции Бонева препоръча съществено вдигане на преференциалния праг, или поставянето му над избирателната квота, която в Стара Загора на тези избори бе около 1200 гласа.

На свой ред кандидат-кметът на БСП и коалиция д-р Стефан Шишков пожела на всички, които се считат за леви партии, да се обединят. “Този призив отправи и нашето ръководство, спомена го в речта си и президентът Георги Първанов (2002-2012 г.). Време е опозицията и левите сили да си подадат ръка, за да се подготвят за една нова битка. Защото тези резултати за мен са едни лоши сигнали за връщане на едно време, което всички се борихме да бъде променено” – каза д-р Шишков.

“От страна на БСП в Стара Загора ръката към АБВ е протегната още от миналата година – месец декември. До момента тази ръка някак си не получава ответна реакция. Може би АБВ изчакваха да видят резултатите си на тези избори. В сравнение с Парламентарните избори както при нас, така и при тях той пада наполовина. Така че – нормално е според мен да търсим такова партньорство, но казвам – това е двустранен процес. Така че – ще очакваме” – доразви темата Валентина Бонева.

Като водач на листата и председател на ОбС на БСП Валентина Бонева ще оглави и групата общински съветници на БСП в новия Общински съвет на Стара Загора. До момента не са водени разговори за ръководство на постоянните комисии на ОбС. БСП ще бъде конструктивна опозиция в местния парламент, заяви водачката на групата на БСП и коалиция.

На заседанието на ОбС на БСП оставката на Валентина Бонева е поискал нейният предшественик проф.Бойчо Биволарски, кандидат-кметът на БСП на Местните избори 2011 г., който загуби от Живко Тодоров. Но не е бил подкрепен от други членове на партийния съвет. “Към момента аз оставка не подавам. Решение в каквато и да е посока мисля, че трябва да взема спокойно, и, разбира се, отчитайки позицията на партийните организации, на партийните членове и на коалиционните партньори” – каза Валентина Бонева.

“Не считаме, че отговорността трябва да се понесе само от председателя на Общинския съвет на БСП. Причината за слабия резултат за БСП не само в Стара Загора ще бъде анализирана на конгрес на партията. Но в сравнение с другите областни градове нашият резултат все пак е сравнително задоволителен при спадащото доверие на БСП. А защо спада доверието в БСП, това също е друг въпрос. Отговорът се намира в годините” – заяви Кольо Димов, един от 6-те новоизбрани общински съветници на БСП, доайен в състава на местния парламент, който по право ще открие учредителното му събрание утре, 5 ноември.

На журналистически въпрос в каква атмосфера ще работи групата на БСП при положение, че Б.Биволарски иска оставката на В.Бонева и дори не присъства на тази пресконференция, Валентина Бонева отговори следното: “Г-н Биволарски не присъства поради служебен ангажимент. Това е причината, поради която той и Даниела Лекина отсъстват. Иначе щяхме да бъдем тук в пълен състав. А в групата ще работим по правила. Както и в Общинския съвет. По правилата, които са разписани в БСП и в групата.”
#vvv

бутон за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн