Откриха официално новата канализационна мрежа на с. Богомилово

STZAGORA.NET
*
Възстановим ДДС: 5 604 176 лв. Проектът се финансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз с 22 123 683 лв., от държавния бюджет на страната ни чрез Оперативна програма “Околна среда 2007-2013 г.” с 5 530 921 лв. и от бюджета на Община Стара Загора с 870 000 лв. Продължителността на проекта бе 30 месеца. С реализацията му завърши целият канализационен цикъл на Стара Загора и бяха решени проблемите с водоснабдяването и канализацията на града. Около 27 км е изградената, рехабилитирана и модернизирана канализационна мрежа, реконструирани са над 2 км водоснабдителна мрежа в града и близкото село Богомилово. Разширени са главни колектори и отливният канал в централната градска част и кв. АПК, чрез който е преустановено достигането на разредена вода до пречиствателната станция за отпадни води на Стара Загора, което водеше до компрометиране на нейната работа. Изградена е канализацията на кв. „Кольо Ганчев“, както и водоснабдяването и канализацията на кв. АПК.

Зам.-кметът и ръководител на проекта инж. Янчо Калоянов поздрави присъстващите от името на кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров с успешното приключване на Интегрирания воден проект на Стара Загора. “Въпреки че броят на жителите на Богомилово и икономическата обосновка на проекта не бяха достатъчни в началото, проектът бе осъществен и завърши успешно. Считаме, че сега радикално е променена ситуацията в с.Богомилово и то реално се превръща в квартал на Стара Загора. Приключена е многогодишната сага с проекти, желанието на хората в Богомилово да има канализация е изпълнено.”

Кметът на Богомилово (2011-2015 г.) Петър Коев благодари от свое име и от името на хората в селото на ръководството на Община Стара Загора и лично на кмета Живко Тодоров за осъществения проект. Той отбеляза, че едва 3-4 процента от селата в България имат своя канализация и припомни, че инвестицията за новата подземна канализационна структура е най-високата в историята на селото. Резулатът е основно екологичен. Вече няма подземни замърсявания, подземните води възвръщат своята чистота за пръв път от векове. “Трудът беше огромен, на много хора и в много кратък период от време. Това беше проект, който преди години бе обречен. Убеден съм, че в Богомилово и през следващите 4 години ще се случват много хубави неща, вече и с външната, видимата инфраструктура” – казаза Петър Коев.

По проекта са разширени главни колектори и отливният канал в централната градска част на Стара Загора и в кв. “АПК”. Преустановено достигането на разредена вода до пречиствателната станция за отпадни води на Стара Загора, което водеше до компрометиране на нейната работа. Изградена е канализацията и на кв. „Кольо Ганчев“, както и водоснабдяването и канализацията на кв. “АПК”.

Тържественото събитие завърши с водосвет, отслужен от отец Роман, и с народни танци, изпълнени от малките танцьори от ансамбъл “Тракийче”.

#vvv

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн