Община Стара Загора приключи изпълнението на проект „У дома, а не в дом“

STZAGORA.NET
*
Община Стара Загора приключи изпълнението на проект „У дома, а не в дом“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013. Проектът беше на обща стойност 729 628.83 лева.

Общата цел на проекта беше реализацията на устойчив модел за деинституционализация на децата и младежите, настанени в специализирани институции на територията на община Стара Загора. Изграждане на нов вид социална услуга в общността за деца в риск, която трайно да замени институционалната грижа на територията на Община Стара Загора.

В резултат на изпълнението на дейностите по проекта на територията на град Стара Загора бяха разкрити и към момента функционират 7 Центъра за настаняване от семеен тип, в които са настанени:
- Деца и младежи с увреждания от специализираните институции за деца с умствена изостаналост и домовете за медико-социални грижи за деца;
- Деца и младежи с увреждания от домове за деца, лишени от родителска грижа;
- Деца и младежи от домове за деца, лишени от родителска грижа;

Към края на м. октомври общият брой на настанените деца и младежи в разкритите 7 бр. ЦНСТ е общо 73. Адаптацията им протече нормално. Създадената среда близка до нормалната в ЦНСТ-тата подпомага личностното развитие на настанените деца и младежи и съвместно с персонала, те бързо изграждат умения за самостоятелен и независим живот. Осигурена е подкрепа за възстановяване на контакти с биологичните родители.

Нуждите на потребителите на услугата „ЦНСТ“ са организирани и задоволени съобразно индивидуалните им потребности; поетапно се осигурява достъп до външни услуги – ЦОП, ДЦДУ, ЦСРИ, посещение на детска градина и училище, както и организиране заниманията за свободното време, отпразнуване на лични и национални празници, именни и рожденни дни.

През новата учебна година от всички деца и младежи настанени в 7-те ЦНСТ, 60 бр. са записани и ще посещават различни учебни заведения на територията на град Стара Загора.
Общият брой на назначения персонал към м. Октомври 2015г. е 84 човека. При реализирането на проектните дейности персоналът на ЦНСТ получаваше подкрепа в работата и отношенията си с децата/младежите от специалисти – 3-ма психолози и 1 лекар-педиатър.

В резултат на изпълнение на дейностите по проекта, от ДДУИ с. Петрово и ДДУИ с. Сладък кладенец бяха изведени и настанени всички деца и младежи, насочени да ползват новите услуги. Всички тези стъпки доведоха до възможността да се пристъпи към закриване на двете социални услуги. Със Заповеди на Изп. директор на АСП, гр. София, двата дома са закрити, считано от 01.08.2015г.

Финансирането на центровете по проекта беше осигурено до 31.10.2015г. След този срок услугата ще се финансира като делегирана от държавата дейност, за което през м. юли 2015г. беше взето решение от Общински съвет Стара Загора и бяха издадени съответните заповеди от Изп. директор на АСП.

Тази публикация е създадена в рамките на проект: „У дома, а не в дом“, който се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2007-2013, съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския социален фонд. Цялата отговорност за съдържанието на публикацията се носи от Община Стара Загора и при никакви обстоятелства не може да се счита, че той отразява официалното становище на Европейския съюз и Управляващия орган.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн