Районна прокуратура-Стара Загора разследва двама мъже за подпомагане на чужденци да преминат незаконно в страната

STZAGORA.NET
*
Под надзора на Районна прокуратура-Стара Загора е започнато досъдебно производство срещу 31-годишния Станимир С. и 34-годишния Николай Й., и двамата от гр.Средец, обл. Бургас, за подпомагане на чужденци да преминават в страната в нарушение на закона – престъпление по чл.281, ал.2, т.1, т.4 и т.5 вр. ал.1 от Наказателния кодекс.

На 26 октомври 2015 г. в гориста местност на път между град Димитровград за град Стара Загора, в района на разклон за с.Маджерито, в посока изток към Стара Загора, са били установени два автомобила с бургаска регистрация – лек автомобил марка БМВ и лек автомобил марка „Мерцедес” с водачи Станимир С. и Николай Й., и двамата от гр.Средец, обл. Бургас. При последвал оглед на местността, в която са се намирали автомобилите са били установени 26 лица от Сирия и Иран, между които малолетни деца. Те влезли в България без документи за самоличност.

В хода на извършените следствени действия е установено, че при превозването на чуждите граждани в страната са взели участие още два автомобила. Към настоящия момент се провеждат оперативно-издирвателни мероприятия по установяване на местонахождението на автомобилите и техните водачи.

Водачите на леките автомобили марка БМВ и марка „Мерцедес”, както и чуждите граждани са задържани за срок от 24 часа в Първо РУ на МВР-Стара Загора. С постановление на наблюдаващия прокурор Станимир С. и Николай Й. ще бъдат задържани в ареста за срок от 72 часа. Обвинението ще бъде за престъпление по чл. 281 от Наказателния кодекс, влязъл в сила на 30 септември 2015 г., а именно за това, че в съучастие по между си като извършители, с цел да набавят за себе си или за другиго имотна облага противозаконно подпомагали чужди граждани да пребивават или преминават в страната в нарушение на закона като деянието е извършено чрез използване на моторно-превозно средство и е извършено по отношение на повече от едно лице.

Под ръководството на Районна прокуратура-Стара Загора е извършен оглед на местопроизшествие, претърсване на двата автомобил и лични обиски на задържаните лице. Разпитват се свидетели и ще бъдат назначени експертизи.
#

социално споделяне


echo
Copyright © 2023 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн