Стара Загора посрещна първите 4 от новите си автобуси – 2 единични “Соларис” от Полша и 2 съчленени “Сор” от Чехия

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
*
Старозагорци посрещнаха днес на площада пред Общината първите 4 от 55-те нови автобуса за Стара Загора – два съчленени на чешката фирма “Сор Либхави” и два соло автобуса на големия полски производител “Соларис”. И четирите автобуса са в традиционните за Стара Загора цветове зелено и бяло. Вратите им бяха отворени за всички любопитни. Първите впечатления са, че изработката им е изключително висококачествена. Страничните стъкла на съчленените автобуси са по-големи, започват от по-ниско. Особеност на соло колите пък е, че ауспусите им са изведени на покрива в задната част.

Импровизиран брифинг пред медиите дадоха кметът Живко Тодоров, който е кандидат за втори пореден мандат, и.д. кметът Йордан Николов и управителят на общинската фирма “Тролейбусни и автобусни превози” Димитър Авджиев.

“Аз се радвам страшно много, защото знам откъде тръгнахме преди 4 години – сподели Живко Тодоров – Тръгнахме с един договор до 2019 година с частен превозвач, който ни обричаше никога да не можем да имаме нови автобуси. Защото до 2020 г. е периодът, в който можеше да ползваме европейски субсидии. Тогава прекратихме този договор, тъй като превозвачът имаше неизпълнение по него. Направихме и общинската фирма “Тролейбусни и автобусни превози”. В нейните активи ще влязат тези нови автобуси, които ще дадат вече един съвсем различен облик на транспорта. И съм сигурен, че той ще се използва вече много повече от хората. Спекулираше се, че новите автобуси са по-скъпи, но те имат всички възможни екстри, затова и цената им е по-висока. Но когато се купува с европейски средства на 100% и Общината не дава нито лев, е добре да вземем най-качественото. Освен това има комисия с външни експерти, която е гледала документацията и се е произнесла по съответния ред. Така че нито кметът еднолично определя кои автобуси да бъдат предпочетени, нито зам.-кметът, нито директорът на общинското дружество. Нима трябваше да купим най-евтиното и най-нискокачественото? Защото има и китайски автобуси, много евтини, само че след две години започват ремонти. Мисля, че не е това целта”

“Градският транспорт на една община е социална политика. Общината няма как да я прави, когато има частен превозвач, който един ден може да реши да повиши цената на билетите, а ние да не можем да реагираме. В случая не е така. Намерихме начин да направим градския транспорт на Стара Загора 100% общински и това се дължи най-вече на кмета на Общината Живко Тодоров, който в много разговори с премиера на страната Бойко Борисов и с министъра на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова ги убеди, че част от парите, които остават по оперативната програма, трябва да бъдат заделени за нови автобуси в Стара Загора” – заяви и.д.кметът Йордан Николов.

“В следващите дни ще пристигнат още от новите автобуси, а до края на ноември в Стара Загора ще бъдат вече всичките 55. Поетапно започваме, след като ги лицензираме и документите им бъдат обработени от съответните институции, да ги вкарваме по маршрутите на градските линии. За да може от 1 януари да обхванем на 100% градския транспорт. Така постепенно ще се обучават и шофьорите, тъй като електрониката е сложна” – допълни Йордан Николов и изрази увереност, че постепенно ще се подобри и нивото на обслужване в градския транспорт.

В понеделник новите автобуси ще бъдат регистрирани в КАТ. След това ще бъдат представени пред Автомобилна инспекция за издаване на лиценз. През това време ще дойдат още 3 съчленени автобуса и ще станат общо 5, колкото са по договор с чешката фирма “Сор Либхави”, и 8 соло автобуса “Соларис”. За няколко дни пристига и експерт от “Соларис”, за да проведе допълнително обучение на водачите – сподели управителят на общинската фирма “Тролейбусни и автобусни превози” Димитър Авджиев. Той отново подчерта, че най-важното предимство на новите автобуси е тяхната екологична чистота. “Молбата ми към нашите пътници е да пазят тези прекрасни автобуси. Надявам се, че ще оценят тази придобивка, тя е преди всичко за старозагорци” – апелира Димитър Авджиев.

Автобусите са с нисък под, съчленените са с 43 седящи места, а соло автобусите за 31 седящи пътници. Съчленените автобуси имат пет двукрили врати, а соло автобусите са с три двукрили врати, с пневматично управление, със звуков и светлинен сигнал при отваряне и затваряне.

В пътническия салон има редица удобства – пространство, с подходящи ръкохватки за майки с детски колички или трудноподвижни хора и платформа, под с противохлъзгащо покритие, информационни електронни табла с информация за маршрута на автобуса, монитор и 3 LED табла, както и говоряща система за информационно обслужване.

Гаранционният срок на возилата е 36 месеца и включва 350 000 км пробег, поддръжка на силови агрегати, на антикорозионното покритие и хидроизолацията на автобусите. В продължение на 10 години производителите се задължават да осигурят гаранционно и следгаранционно обслужване, включващо доставка на резервни части.

Двигателите на автобусите са дизелови с 6 цилиндъра и отговарят на екологично изискване EURO 6. Скоростната кутия е автоматична с тестов куплунг за диагностика, четене и съхранение на информация. Окачването е с въздушни възглавници. По изискване на възложителя „Тролейбусни и автобусни превози” ЕООД, автобусите се наклоняват надясно при качване на пътниците,
Автобусите разполагат със система за видеонаблюдение и възможности за монтиране на устройства за автоматично отчитане на карти и билети. IP камери в реално време ще подават видеоинформация към центъра за контрол и управление на трафика и ще гарантират безопасността и сигурността както на пътниците, така и на шофьора.

Автобусите са с GPS-приемници и допълнителни устройства, които позволяват включване към автоматичната система за контрол на движението и трафика в община Стара Загора.









#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн