Прославената старозагорска лекоатлетка Красимира Чахова отброи 15 години от завръщането си на пистата с богат набор от световни и европейски титли и медали

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
*
15 години от завръщането си на пистата, вече като ветеран, отбеляза днес пред медиите легендарната старозагорска лекоатлетка Красимира Чахова. Тя прави това с богат набор от титли и медали, завоювани на авторитетни международни състезания.

“За тези 15 години успях да покоря всякакви върхове – олимпийски, световни и европейски – за ветерани. Така се стекоха нещата, че големите успехи дойдоха при мен точно в тази ветеранска възраст. Но смея да твърдя, че няма значение човек на колко години е, важното е да е жизнен, спортният дух винаги да е в него, и да се бори и постига мечтите си – разказа Красимира Чахова. – За вас съм известна по-скоро като спортист, но днес ще споделя малко повече за себе си.

Родена съм в град Сунгурларе (Бургаска област, в Подбалкана, между Сливен и Карнобат – бел. ред.). В Стара Загора, а впоследствие и в Богомилово, живея от 1981 г. Тук съм завършила средното си образование в Техникума по механотехника “Никола Йонков Вапцаров”. Именно от ученическите си години се занимавам с лека атлетика. И ако си свикнал да стискаш зъбикато спортист, няма как да те пречупят всички трудности, които ти поднася животът. Това е една изпитана рецепта за това, как човек може да носи много дини под една мишница, което много често ми се налага да правя. Завършила съм задочно и двете си висши образования – първо Мебелно инженерство в Лесотехническия университет, след това в Стопанска академия “Д.Ценов” в Свищов – Стопанско управление. Като между очните занятия, учебниците и изпитите успях да родя и да отгледам трите си деца. В момента и тримата ми сина са студенти. Преди 6 години завърших и “Българско училище за политика”. Работя като мениджър в строителна фирма, управлявам агенция за недвижими имоти, също така се занимавам с мениджмънта и управлението на един хотелски ресторантски комплекс. Като общественик съм председател на Контролния съвет на Търговско-промишлена палата – Стара Загора. Председател съм на Съвета на дарителите на Обществен дарителски фонд – Стара Загора. Председател съм на Спортен клуб “Ракета” – с. Богомилово, отговарям за леката атлетика в Българската мастърс федерация (на атлетите-ветерани – бел. ред.) и съм член на Управителния съвет на Клуб по лека атлетика “Берое”.”

Спортно-състезателният сезон и през 2015 година беше много натоварен за Красимира Чахова. В отговор на журналистически въпроси тя разказа, че е стартирала с участие на Световното първенство в Лион в началото на август. Там спечели бронзов медал в коронната си дисциплина 2000 м стийпълчейз. “Стана доста “мъжко” бягане. Трябваше доста да се вложа и да стисна зъби, тъй като имах контузия на ахилесовото сухожилие. Конкуренцията на това Световно първенство беше наистина огромна, поставен бе рекорд по брой на участниците – 8100 на брой от 101 страни. След това участвах в Балканското първенство в Солун. Там стартирах на 400 м с препятствия и на 1500 м, също така и в балканска щафета. Спечелих 3 златни медала и поставихме балкански рекорд в щафетата. Венецът на участието ми тази година бяха Третите европейски игри в Ница от 1 до 11 октомври. В надпреварата се включиха над 10 000 състезатели в 27 вида спорт. Аз имам участие и на първите игри, които се проведоха в Малмьо през 2008 г. Тогава бях единственият представител от България. Този път вече българската група наброяваше 26 спортисти. Имахме представители в три вида спорт – лека атлетика, бадминтон и стрелба с лък. От Стара Загора имахме представители и в бадминтона, те също успяха да завоюват медали и да защитят реномето на старозагорската школа. В Ница успях да спечеля 4 медала – 2 златни и 2 сребърни, и да подобря два национални рекорда. Златни медали спечелих на 400 м с препятствия и в 2000 м стийпълчейз, а сребърни медали – на 800 и 1500 метра. Интересното в случая беше, че националните ми рекорди са точно на 800 и 1500 м. Дадох всичко от себе си, и съм изключително доволна не само от медалите, но и от резултатите, които постигнах. Защото в рамките на 3 състезателни месеца да се поддържа върхова спортна форма на тази възраст, наистина е доста трудно. Стартът ми на 1500 м в Ница бе четвъртото ми бягане в първенството, и все пак успях да подобря в него националния рекорд. Максимално успях да се събера, да се мотивирам и чак като приключи състезанието, усетих огромната умора и изтощение” – сподели Красимира Чахова.

Отдадена на триадата “Спорт – бизнес – политика (тъй като днес е и кандидат за общински съветник в Стара Загора, поставена на 4-то място в листата на Коалиция “Народен съюз” – бел. ред.), Красимира Чахова признава, че на моменти напрежението в една от сферите й на занимания надделява. “Но когато човек си направи добра организация, когато е достатъчно мотивиран и изведе на преден план приоритетите си, всички неща могат да вървят заедно. Спортът е водещата, двигателната сила за мен. Като отида на тренировка, се отърсвам от цялото натоварено ежедневие, което имам. В момента вече съм във възстановителен период, но в предсъстезателен и състезателен период тренировките ми са доста интензивни. Тренирам заедно с децата от Спортен клуб по лека атлетика “Берое”, на които съм безкрайно благодарна, защото един вид ми се явяват като спаринг-партньори и взаимно си помагаме. Когато на тренировка в даден момент ти стане тежко, но има някой до теб, който, както се казва, да ти “издърпа” бягането и тренировката, стискаш зъби. А това помага много и по време на състезанията. Имам личен треньор – Стайко Стайков. С него работя още от ученическите си години. Както казах тренирам в група, имам си тренировъчна програма и му благодаря, че понякога той се съобразява с ангажиментите ми, защото ми се е налагало по всяко време на деня да бъда на стадиона – и сутрин рано, и в 1 часа на обяд в най-голямата жега, и вечер късно, към 19.30-20.00 часа.”

За масовите кросове в Стара Загора, на които е един от организаторите, Красимира Чахова каза следното: “Показахме, че в Стара Загора има доста интерес към масовите бягания, които станаха традиция за града ни. Още повече че с тях ние включихме и елемент на благотворителност. Така за тези 3 години, през които ги провеждаме, успяхме със събраните средства да построим фитнес на открито в парк “Зеления клин”, да подпомогнем консервирането на Стария чинар и изграждането на кът за отдих. Със средствата от третото масово бягане пък се изгражда една волиера в Зоопарка. Целта на тези масови бягания беше една – да изкараме възможно повече хора да спортуват, или поне да се раздвижат. Защото няма значение дали човек ще бяга, ще играе тенис. Дори и ходенето пеша е двигателна активност и движение, и колкото повече хора приобщим към този здравословен начин на живот, толкова по-добре. Защото инвестицията в спорт намалява инвестицията в здравеопазване.”

Преди няколко дни Красимира Чахова е останала много приятно изненадана от интервю на знаменитата ни лекоатлетка Йорданка Донкова, което е прочела, че ако не е била Стара Загора, тя е нямало да постави феноменалния си и ненадминат до днес световен рекорд от 12:21 сек. на 110 м с препятствия през 1988 г. на турнира “Самарско знаме”. Съвсем отговорно мога да заявя, че както в онези години, така и днес ние тук в Стара Загора имаме най-добрия стадион и най-добрата лекоатлетическа писта в България. Като спортна база, като място – заставайки на трибуната, се открива една невероятно гледка, и не на последно място – с уникална публика. И аз чувствам особена гордост от това, че през 2008 г. имах възможността да поставя паметна плоча в чест на този световен рекорд, който не е подобрен и до днес. Тогава отидох в Община Стара Загора, подадох заявление, което мина през съответните отдели, и одобриха идеята. Средства тогава Общината нямаше, но поех ангажимента да поръчам и монтирам плочата, само ми беше необходимо разрешение и одобрение къде точно да бъде поставена. Когато всичко беше готово, поканихме Йорданка Донкова и нейния треньор Георги Димитров. Тя беше изключително изненадана от този жест и сподели, че не е очаквала, че това нещо ще се случи след 20 години от нейното бягане тук. Бях ръководена единствено от идеята да й покажем, че я ценим не само като спортист, а и като личност, да й засвидетелстваме своето уважение, но и да отправим един вид послание към поколенията, че всеки пробяган метър, всяка секунда, всички лишения и всеотдайността си струват. И че когато влагаш сърце, воля и дух в това, на което си се посветил, няма как победата да не дойде при теб. Този жест се оказа повратен момента за развитието на леката атлетика в нашия град. Защото когато дадеш и направиш нещо от сърце, то многократно ти се връща, независимо под каква форма. Тогава заедно с Емилия Драгиева, Иван Колев и много други хора обединихме усилията си и започнахме да работим за каузата “Лека атлетика” в Стара Загора. Видимо е какво сме постигнали. Благодарение на г-н Живко Тодоров и на Община Стара Загора успяхме да направим ремонт на лекоатлетическата писта и впоследствие да приемем всички тези големи първенства – Балканиадата през 2013 г., да възобновим миналата година знаменателния турнир “Самарско знаме” и тази година да станем домакини на Европейското отборно първенство, Втора лига.

Ако бъде избрана за общински съветник с листата на “Народен съюз” (№6, преференция 4 – бел. ред.), Красимира Чахова ще продължи да работи с присъщата й енергия за развитието на спорта под липите. “Ако действително гражданите на Стара Загора ми гласуват своето доверие, ще работя в посока подобряване на условията в училищата за развитие на спорта и за неговото масово популяризиране сред всички възрасти, сред малки и големи. Семейството е с основна роля за изграждането на децата, за тяхното възпитание и мисля, че чрез спорта това може да се постигне най-добре” – заяви дълбоката си увереност прославената старозагорска лекоатлетка.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн