Международният фестивал на виното “Августиада” в Стара Загора пълни днес чашите за четвърта поредна година

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
Официалното откриване на международния винен фестивал “Августиада-2015″ с последваща дегустация на богата гама български, турски, македонски и сръбски вина от 30 водещи изби е днес (събота, 17 октомври) с начален час 11.30. Мястото е в Регионалния исторически музей – Стара Загора. Четвъртият поред фестивал и тази година ще се проведе на Античната улица и лапидариума в музея.

Тази година чуждестранен партньор на “Августиада” е Република Турция, откъдето ще се представят изби от европейската част на страната – техния регион Тракия. За пръв път ще бъде представена изложба на младата турска художничка с български корен Ирен Чамлиджа, която е и автор на етикетите на винарска изба Чамлиджа.

Освен да дегустират различни вина, посетителите ще могат и да участват в класирането им чрез гласуване. Наградите на победителите в конкурса за най-добро вино ще бъдат раздадени в неделя.

И тази година ще има изкусителни кулинарни изненади. Водещи български шефготвачи ще приготвят специалитетите си в специален гурме корнер.

Входът за Изложението на вино и кулинарни продукти на 17 и 18 октомври е платен, като билетът за един ден е на стойност 7 лева, а за двата дни – 10 лева.

Община Стара Загора, съорганизатор на фестивала, тази година ще го обогати с различни културни прояви. За пръв път пред старозагорци ще бъде представен ритуалът „Налагане на пелин“ от любителски състави на село Змеево, известно навсякъде с качествения си пелин. Ще бъде представен и музикалният спектакъл „Гроздобер“ от самодейци при Народно читалище „Климент Охридски“.

По време на Фестивала ще има и много съпътстващи прояви. Мустафа Чамлиджа, собственик на едноименната турска винарна, ще проведе майсторски клас на тема “Непознатите винени съкровища на Турция”. За пръв път т.г. ще има и майсторски клас „Светът на кафето“. Как да си приготвим кафе вкъщи, който ще бъде воден от Йордан Дъбов, единствения у нас лицензиран кафе-инструктор.

По традиция вчера (петък, 17 октомври) в Регионалния исторически музей бе проведена научна конференция, посветена на виното от древността до наши дни.
#

бутони за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн