15 октомври – Международен ден на белия бастун

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
През 1970 г. международната организация на слепите обявява 15 октомври за Международен ден на белия бастун

Много слепи и хора с увредено зрение, сред които известни музиканти, писатели и журналисти дават своя положителен принос за развитието на обществото. Голяма част от тях използват белия бастун, за да водят пълноценен и независим живот.

На 15 октомври (четвъртък) пред сградата на Общината по инициатива на Лайънс клуб Стара Загора – Тракия, доброволци от младежката организация на БЧК – Стара Загора ще раздават информационни флайери. По централната улица на града, от общината до Булбанк, както и пред Мол Галерия, доброволците ще раздават на гражданите флайери от 17 до 18:30 часа. Тази проява се организира едновременно в София, Плевен, Видин и Стара Загора, за да се запознае обществеността с проблемите на незрящите хора и как да бъдат разчетени сигналите за помощ и подкрепа на ползвателите на белия бастун.

В България този ден за първи път е отбелязан през 1980 г. Белият бастун не само сигнализира на останалите хора за частично увреждане или липса на зрение у неговите носители, но засега е и най-надеждното помощно средство за ориентиране и придвижване на незрящите. Негови създатели през 1930 г. са лайънс членове от щата Илинойс. По официални данни в света са регистрирани 285 милиона слепи или слабо виждащи хора, а в България те са над 28 000.
#vvv

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн