Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) в Стара Загора отбеляза 20 години от създаването си с благопожеланията на основатели, ръководители и гости

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) отбеляза днес 20 години от създаването си на тази дата през 1995 г. По покана на изпълнителния й директор Румяна Грозева за участие в събитието, което се състоя в Регионалния исторически музей, дойдоха основатели, сътрудници и партньори на агенцията през двете десетилетия от нейното съществуване. Тук бяха тогавашният кмет на Стара Загора проф. Цанко Яблански, подписал документа за основаването на АРИР, първият изпълнителен директор Петя Ацинова, която и днес от позицията си на ръководител на Областния информационен център работи тясно с АРИР, и.д. ректорът на Тракийския университет проф.д-р Иван Въшин, ръководителят на Катедра “Регионално развитие” на Тракийския университет проф. д-р Юлияна Яркова и др. Много от тях разказаха спомени за създаването й и впечатленията си от съвместната работа през годините, свързана с регионалното планиране, информационната стратегия, обучението на кадри по партньорски програми, привличането на чуждестранни инвестиции и много други теми. След което споделянето на мнения се насочи към регионалното развитие в европейска и световна перспектива.

Участниците в срещата бяха поздравени от зам.-кмета на Община Стара Загора Иванка Сотирова. 20 години означават навършване на пълнолетие. Днес АРИР подпомага реализирането на проекти, които водят до добри инвестиции в обшината. Приемствеността в АРИР е добра. Сегашният екип под ръководството на Румяна Грозева запази приемствеността и успешно доразвива започнатото. Община Стара Загора подпомага АРИР, включително и с присъствието на свои представители в управлението й, каза зам.-кметът и пожела на колектива на агенцията да работи все така добре.

“В България няма друг регион, в който това партньорство между неправителствени организации, научни институции, местна власт и иновативен бизнес да е на такова добро ниво – отбеляза председателят на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов, който от 15 години е в Управителния съвет на АРИР. Естествено, има още какво да се желае. Проблемите бяха маркирани, и аз ще добавя само един-два към тях. Големият проблем в бизнеса не е финансовият, а липсата на подготвени кадри. И ето в този формат, заедно с научните институции, трябва да направим така, че първо да задържим младите хора тук. Това е изключително важно. Второ, тези млади хора да ги обучим така, че да излязат съответстващи на интересите на бизнеса. И трето, да развиваме бизнеса така, че младите да имат нужната мотивация да остават тук. Партньорството и приятелството е една чудесна платформа да работим по всичките тези направления много по-ефективно” – отбеляза Олег Стоилов, след което връчи почетна грамота на АРИР във връзка с кръглата годишнина.

Агенцията за регионално икономическо развитие е създадена през 1995 г. с подкрепата на Американската агенция за международно развитие (ААМР). Постепенно се утвърждава като свързващо звено между местните власти и бизнес общността, привличайки за свои членове други местни структури – общини, образователни институции и организации, работещи за икономическото развитие на региона.

Членове на Агенцията са: общините Стара Загора, Николаево, Братя Даскалови, Гурково, Опан и Раднево; Тракийски университет; Българо-германски център за професионално обучение; Търговско-промишлена палата, община Казанлък.

АРИР – Стара Загора има широк кръг партньори и клиенти от региона – малки и средни фирми, общини, държавни институции, нестопански организации, граждани. Агенцията партнира на редица национални и международни организации и предоставя услуги на чужди фирми.
#gerb

бутони към социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн