Немски съдови хирурзи консултират въвеждане на безкръвни операции при аневризма на коремната аорта в Болница „Тракия“

Разписание - градски транспорт >>>>
STZAGORA.NET
Съдови хирурзи от клиниката Marianhospital в Аахен, Германия, бяха на посещение в болница “Тракия” за подготовка и провеждане на EVAR – ендоваскуларно лечение на аневризми на коремната аорта. Доц. д-р Готфрид Момерц, неговият български колега Д-р Огнян Каменов и Кристиан Минас от Jotec, Германия, бяха гости на отделението по Съдова хирургия в старозагорската високотехнологична болница.

Д-р Готфрид Момерц даде изключително висока оценка за технологичното оборудване и квалификацията на лекарския екип от отделението по съдова хирургия на Болница „Тракия“. Немските специалисти подчертаха, че Болница „Тракия“ е на европейско ниво и разполага с всички възможности за извършване на безкръвни (ендоваскуларни) операции при аневризма на коремната аорта. Това е заболяване, водещо до разширение на коремната аорта. При развитието му е налице опасност аневризмата да руптурира (да се “спука”) в коремната кухина. Сега това животозастрашаващо заболяване в България се лекува единствено с отворена операция, но този метод крие различни рискове за пациента. Чрез ендоваскуларната операция съдовите хирурзи поставят в разширената част на коремната аорта специален коригиращ стент графт, който изключва аневризмата от кръвообръщението.

„Болница „Тракия“ прави стъпки към въвеждането и в България на този модерен и много важен за пациентите ни минимално инвазивен метод. Надяваме се, че през следващата година безкръвните операции за аневризма на коремната аорта ще се финансират от НЗОК и постепенно ще станат рутинна процедура в нашата Клиника по съдова хирургия“ – посочи доц. д-р Петков.
#

споделяне на връзка


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн