Гълъбово като Барселона – с “умно” енергоспестяващо улично осветление и цялостно видеонаблюдение

STZAGORA.NET
*

Новите светодиодни улични лампи пристигнаха в Гълъбово...

...И така изглеждат отблизо

До края на месеца Гълъбово и Барселона ще си приличат по уникалната интегрирана система за улично осветление с най-модерните енергоспестяващи лампи, комбинирани с цялостно видео наблюдение. Община Гълъбово е първа и единствена в страната, която въвежда „умни” LED лампи едновременно в града и 10-те села. Стойността на инвестицията е 2 милиона и 700 хиляди лева и се поема напълно от фирма ДЗЗД „Респромгруп” София.

Пилотният проект се осъществява по т.н. „еско-договори”, при които рискът е за сметка на инвеститора. Очаква се сметките за осветление (едно от най-големите пера в бюджета на общината) да спаднат с 42-44%, да се намалят значително и въглеродните емисии, да се сведат да минимум разходите за поддръжка на системата. 2400 са новите лампи, произведени в България и отговарящи на всички съвременни стандарти. На възлови и рискови места, заедно с тях ще се монтират и камери, които ще подават сигнал непрекъснато в полицията. Доказано е от опита на Барселона и Франкфурт (единствените градове в Европа с такава единна система за сигурност и икономии), че битовата престъпност спада наполовина. Ще се изгради команден център, който автоматично ще следи за интензитета на светлината и ще има връзка с метеорологичните станции. Например, ако в село Главан падне мъгла, уличното осветление там ще се включи по-рано и ще свети по-дълго от това в село Априлово, например, където времето е ясно. Също така, при пълнолуние, силата на осветеност от лампите ще бъде по-малка в сравнение с безлунна нощ. Разликата в минути от най-източното до най-западното село по отношение на изгрева и залеза, също ще се отразява на времето за светване и изгасване, както и в силата на светлината. Системата има и предупреждаваща роля, защото ще следи нивото на водата в яз. „Розов кладенец”. При бързо покачване от наводнение се подава ранен сигнал за предупреждение, за да се вземат адекватни мерки и да се предотвратят големи щети от преливане.

Еско-договорът защитава напълно интересите на Общината. Фирмата инвеститор е заложила определен процент на намаляване на разходите за улично осветление. Ако по една или друга причина той не се постигне, това е за нейна сметка, защото тя е поела за 10 години гаранциите за пълно затваряне на цикъла – от изграждането, монтирането, обучението, поддръжката до крайните резултати. Философията на този тип инвестиции е обратна на тези, при които печелят фирмите, дали най-ниска цена за изграждането на определен обект. В конкретния случай общият интерес – на инвеститор и получател на услугата, гарантира успеха. В световен мащаб първите резултати са получени в американския град Лос Анжелис и след това са пренесени в Европа. В България частично икономично осветление, съчетано с камери, е въведено в Своге и някои кръстовища на София.

Александър Лазаров

Фирма ДЗЗД „Респромгруп” може да разшири обхвата на съвместната работа с Община Гълъбово. По думите на нейния управител Александър Лазаров, тя може да предложи и дизайнерско осветление на всички черкви в Гълъбово и селата, на паметници и красиви сгради, на паркове, детски площадки и градини.

Стоянка ЦАЧЕВА
#
Разписание - градски транспорт >>>>

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн