Илия Златев, кандидат за кмет на община Стара Загора от ПП АБВ: Проблемите в културата не винаги са свързани със средства

STZAGORA.NET
*
Да се изработи цялостна ясна концепция за развитието на културата в Стара Загора в следващите няколко години, да има координация и стиковане между институциите, за да няма застъпване на събития, да има по-голяма прозрачност при изработване на културния календар на общината, да се създаде общински дигитален център. Това са част от предложенията, които работещите в културните институти споделиха на среща с кандидата за кмет на ПП АБВ Илия Златев и кандидати за общински съветници. Културата има нужда не само от пари, важна е и логистиката, изтъкнаха участници в разговора.

В правомощията и възможностите на Общинския съвет е да се създаде фонд, който да подпомага изготвянето на качествени проекти в областта на културата, подобен на фонд ФЛАГ, подпомагащ общините, каза Тихомир Димитров, кандидат за общински съветник. Така те ще могат да осигурят допълнителни средства и ще създават качествен културен продукт. Делегираните бюджети и методиката за определяне на субсидиите извиват ръцете, но това са решения на Министерството на културата, задължителни са и трябва да се съобразяваме с тях, с въвеждането на касови апарати се превръщаме в билетопродавачи, а работата ни е друга, искаме да създаваме качествен продукт, но да не бъдем на колене, споделиха директорът на ДТ „Гео Милев” Ивелин Керанов и на Държавната опера Огнян Драганов. Общината не трябва да мениджира културата, но може да ни съдейства това, което правим, да стига до повече старозагорци, да се ограничи намесата на частни импресарски агенции, не става въпрос за ограничаване на гостувания, добави Керанов.

Има проблем със съхраняването на старите фондове, изтъкна Надя Груева, директор на РБ „Захарий Княжески”. „Става дума за осигуряване на място за съхраняване на изданията преди 1944 година, които не са местни, проблемът със старозагорските издания от този период е решен. Това са 15 хиляди тома, търсено е място, но досега няма решение. Друг проблем е получаването на книги по депозит, от 10 години ние не получаваме. Задължени сме да съхраняваме всички книги, издадени в Стара Загора, написани от и за старозагорци, но не ги получаваме. Имаме предложение със съдействието на общината и областната управа да се направи местен депозит, да получаваме поне по един екземпляр от всяка издадена книга, но няма засега няма решение”, поясни тя. По думите й създаването на общински дигитален център ще бъде улеснение за всички институции, защото ще даде възможност за закупуване на по-добра техника, която ще обслужва всички. Добре е да се помисли и за изграждане на ритуална зала, сега сватбените ритуали се правят в библиотеката, не ни пречат, но има неудобства с паркирането, а и хората не получават адекватна услуга, предложи още Надя Груева.


Всяка институция има концепция за развитието си, но публиката ни е една – и нашата, и на операта, и на театъра, затова е добре да има обща концепция, подкрепи идеята Ваня Ценкова от Регионалния исторически музей. Тя предложи да има и общински фонд за археологически проучвания.

„Срещата беше изключително полезна и конструктивна. Стана ясно, че най-големият проблем в областта на културата е липсата на координация и стиковане между институциите. Има неща, които са свързани не толкова със средства, става дума за информираност и добра вола на хората, които вземат решения. Има много неща, които трябва да бъдат поставени още от първата сесия на бъдещия Общински съвет, но мисля, че ще трябва и да се срещаме по-често”, обобощи Илия Златев.
#
Разписание - градски транспорт >>>>

бутон за споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн