Окръжна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт срещу кмета на община Николаево за умишлена безстопанственост

STZAGORA.NET
*
Община Николаево е заплатила през 2009 г. неизвършени строително-монтажни работи на стойност 122 104 лева
*
Окръжна прокуратура – Стара Загора внесе обвинителен акт срещу кмета на Община Николаево – Косьо Косев и срещу Кольо Байков – главен специалист „Строителство и програми по заетостта“ в община Николаево за умишлена безстопанственост. На Байков е повдигнато обвинение и за документно престъпление.

Косьо Косев е обвинен в това, че през периода 30 април 2009 г. – 14 май 2009 г. в град Николаево, обл. Стара Загора, в качеството си на длъжностно лице – кмет на Община Николаево, въпреки задълженията си, регламентирани в чл.44 ал.1 т.1,т.2 и т.8 от Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА), не е упражнил достатъчен контрол върху работата на Кольо Байков – главен специалист „Строителство и програми по заетостта” при община Николаево. На Байков е било възложено да извършва инвеститорски контрол на обект „Възстановяване и укрепване на местен път с междуобщинско значение, свързващ град Николаево със село Паничерево” по изпълнение на договор за строителство, сключен между община Николаево и „Мона Лиза–Груп” ЕООД – гр.Велико Търново. Във връзка с този договор от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет на общината са били отпуснати бюджетни целеви средства в размер на 138 428 лева.

Строително-монтажни дейности на стойност 122 104 лева не са били изпълнени, но са били заплатени от общината.

Кольо Байков е предаден на съд за това, че през периода от 30 април 2009 г. до 1 май 2009 г. в гр.Николаево, в качеството си на длъжностно лице, на което била възложена ръководна работа – главен специалист „Строителство и програми по заетостта” при Община Николаево, не е положил достатъчно грижи за възложената му работа – да извършва инвеститорски контрол на обект „Възстановяване и укрепване на местен път с междуобщинско значение, свързващ гр. Николаево със с.Паничерево” и от това са последвали значителни вреди за община Николаево в размер на 122 104 лева, представляващи заплатени, но неизпълнени строително-монтажни работи.

Кольо Байков е обвинен и в това, че през периода 1 май 2009 г. до 13 май 2009 г. в гр.Николаево, в условията на продължавано престъпление, в качеството си на длъжностно лице е съставил официални документи – Акт № 19 от месец май 2009 г. и двустранен протокол към същия, удостоверяващи неверни обстоятелства относно извършените от „Мона Лиза” ЕООД гр.Велико Търново строително-монтажни работи на обща стойност 126 804 лева на обект, с цел да бъдат използвани тези документи като доказателство за тези обстоятелства.

(Бел. ред.: Съболезнователно писмо до кмета на Николаево Косьо Косев и кандидат за трети мандат на общината, по повод кончината на неговата майка, изпрати председателят на Областния съвет на БСП Васил Самарски. Той изрази както своята съпричастност, така и на членовете на Областния съвет. „Нищо в живота не може да ни подготви за това болезнено отсъствие. Споделяме твоята мъка и силно се надяваме, че ще имаш сили да продължиш напред. Майката ти Величка Симеонова би искала това”, се казва в изпратеното писмо. Погребението ще се извърши на 6 октомври в град Николаево.

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн