Мария Динева: Целта на Народен съюз е стабилна група в ОбС и Живко Тодоров да бъде преизбран за кмет още на първия тур

STZAGORA.NET
*
Листата ни с кандидати за общински съветници е единствената, подредена по жребий
*
- Г-жо Динева, през 2007-2011 г., когато бяхте зам.-кмет на Стара Загора, един от малкото реализирани успешни проекти бе “За децата – с отговорност и любов”. Вие бяхте ръководител на този проект, а той беше може би първият в общината, който показа нагледно как могат да се използват европейските средства по оперативните програми в полза на всички старозагорци. След това, в мандата вече на Живко Тодоров, последва изпълнението на много нови проекти, които реално промениха облика на Стара Загора. Ще използвам случая, за да Ви помоля да се върнете малко назад във времето и да припомните какво смятахте за важно за развитието на общината по онова време, какви цели си поставяхте.
- Проектът “За децата на Стара Загора – с отговорност и любов” е едно от нещата, с които се гордея. Това е единственият успешен проект в мандата 2007-2011 г. Благодарение на страхотния екип и избрания изпълнител за един месец основно бяха ремонтирани 9 детски и учебни заведения. Въпреки краткия срок и многото пречки – административни, проектантски и чисто лични, резултатът е налице – създадохме прекрасни условия за обучение на почти 2000 деца в Стара Загора, и високо вдигнахме летвата по отношение изпълнението на проектите като цяло.

- Днес водите листата на коалицията от 6 партии “Народен съюз”, с още две присъединени към тях. Това са Земеделски народен съюз (ЗНС), „Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията“ („БАСТА“), „Български демократичен съюз „Радикали“, „Гражданско обединение за реална демокрация“ (ГОРД), Движение „Гергьовден“ и Съюз на свободните демократи (ССД). Към коалицията впоследствие се присъединиха „Бъдеще и развитие на България“ и Земеделска партия в България. Какво обединява толкова много политически субекти?
- С голяма част от партиите, които влизат в Народен съюз, вече 8 години работим заедно и съюзът ни е успешен. Нямаше нищо по-логично да го разширим и да затвърдим позициите си.

- В листата на “Народен съюз”, която е с номер 6 в интегралната бюлетина за местните избори, виждаме 51 старозагорци. Какви са обобщените данни за тях?
- В листата ни има хора с опит, но има и много млади хора. Има лекари, инженери, икономисти, адвокати, спортисти, хора развиващи собствен бизнес, мъже, жени и т.н. Според мен обаче статистиката не е важна, важното е, че всеки един от тези хора е компетентен, успял и честен човек. Хора, които искат да работят за развитието на Стара Загора. Различното този път е това, че в листата ни са включени четирима човека, които представляват селата в общината. Бързам да подчертая, че нямам предвид кандидати за кметове, които са и кандидати за съветници, а хора, които ще се борят за подкрепата на съселяните си, за да защитават интересите на всички села в общината, да поставят проблемите им и да предлагат решения, като общински съветници. Имаме и кандидати, които са представители на кварталите “Зора”, “Кольо Ганчев”, “АПК”, “Железник” и “Три чучура”. Подходихме така, защото знаем, че в селата и крайните квартали проблемите са специфични. Само хора, които живеят там, знаят за какво става дума и са силно мотивирани да променят тези места.

- За разлика от повечето партии и коалиции Вие в “Народен съюз” залагате и насърчавате активното използване на преференциите за отделните кандидати в листата Ви. Това е рядко срещана предизборна тактика, поне досега. Какъв ефект, какви резултати очаквате от нея?
- За пръв път законът дава възможност на местни избори да се гласува с преференция. Аз определям това като изключително полезно. Така хората реално могат да избират не само между първите в листите, а между всички кандидати. Ние решихме да се възползваме от тази възможност и след като единодушно определихме водача, останалите кандидати подредихме след жребий. Нека хората определят не само колко съветници да има Народен съюз, но и кои конкретно да бъдат.

- За тези местни избори не издигате свой кандидат за кмет на Стара Загора. Вместо това още на 1 септември обявихте, че подкрепяте кандидатурата за втори пореден мандат на досегашния кмет Живко Тодоров. Какви бяха мотивите ви?
- Преценихме, че няма нужда формално да издигнем кандидат за кмет, просто за да имаме. Високо оценяваме всичко, свършено от Живко Тодоров през последните 4 години. Безспорно е, че Стара Загора върви напред и за нас е много важно това да продължи. Подкрепяме го и защото споделя голяма част от идеите ни и вярваме, че с общи усилия ще реализираме всичко, което не успяхме в миналия мандат.

- Какъв резултат очаквате да постигне “Народен съюз” на изборите? Колко спечелени мандата за общински съветници биха Ви зарадвали?
- На тези избори нашите цели са две. Да сме представени убедително и да имаме необходимата тежест в Общинския съвет, за да можем да реализираме идеите си и Стара Загора да продължи да се развива в правилната посока. Втората ни задача е Живко Тодоров да бъде избран за кмет на първи тур. Гаранцията за това е в бюлетина номер 6.

- Какви са приоритетите на “Народен съюз” за развитието на община Стара Загора през следващите 4 години?
- Програмата ни е доста подробна, но в същото време и много конкретна. Основните точки в нея касаят справянето с демографска криза, доходите и развитие на икономиката през следващите 10 години в община Стара Загора и борбата с битовата престъпност. Мерките в тази посока са ясно формулирани и ние вярваме, че можем да направим първите крачки към решаването на тези проблеми.

- Под какъв девиз (слоган) ще премине предизборната кампания на коалиция “Народен съюз”?
- “Обединени успяваме!”.

- Вие сте и млада, а вече – и достатъчно опитна в местната политика. Споделете нещо за себе си – коя е Мария Динева? Каква сте в ежедневния живот? Каква е ролята за израстването Ви в това трудно и отговорно поприще на човека до Вас – Евгений Жеков, който също е едно от популярните лица на родната политическа сцена като зам.-председател на Земеделския народен съюз?
- Мария е едно обикновено, вече пораснало момиче. До себе си имам страхотен мъж, който винаги ме е подкрепял и от когото всеки ден има какво да науча. Факт е, че почти всичко, което съм постигнала в професионален и политически аспект е благодарение на него. Имаме си почти шестгодишен син – Александър. За съжаление не мога да се похваля с много свободно време, но се справям. Харесвам живота си, обичам приятелите си и вярвам в себе си! Това е накратко.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн