Ева Паунова: “Два пъти по-малко жертви на пътя до 2020 година”

STZAGORA.NET
*
“От всеки един от нас зависи да се преборим с негативните тенденции на пътищата и да намалим броя на произшествията.” Това заяви Ева Паунова по време на Осмата национална конференция по пътищата на тема “Заедно за сигурни пътища”. В събитието, провело се между 30 септември и 3 октомври в Несебър, взеха участие още министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

Ева Паунова работи по темата за безопасното движение по пътищата още от 2011 година. Тя е един от инициаторите на кампанията „Звездата на пътя си ти – карай внимателно”, реализирана от евродепутата Илиана Иванова. “Целта на нашата кампания беше да намалим смъртността по пътищата наполовина. Европа отбелязва напредък – тази година загиналите са с 18% по-малко в сравнение с 2010. Но трябва да се стремим към много по-добри резултати”, отбеляза евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП.

Паунова също представи последните инициативи на ЕС относно безопасността по пътищата. Едно от последните приети законодателни предложения е за системата Е-Call, която ще бъде изцяло внедрена до 2018 г. и ще позволи на автомобилите директно да набират номера за спешна помощ 112 в случай на катастрофа. “Тази система е един много добър пример за ползите, които ЕС ни предоставя, благодарение на общите правила и услуги, достъпни във всички страни-членки”, коментира Паунова.

Ева Паунова посочи, че Европа се стреми да изгради общи стандарти и правила за движение, които да намалят броя на загиналите по пътищата, но голяма част от законодателството в тази сфера е национална компетенция. “Това което можем да направим на международно ниво е да изградим една по-добра култура на движение и шофиране, да изясним опасностите на пътя и да възпитаме отговорни и внимателни шофьори сред младото поколение”, отбеляза тя.

Разписание - градски транспорт >>>>
#vvv

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн