Операта отваря гостоприемно врати в Нощта на изкуствата

STZAGORA.NET
*
За десета поредна година в Стара Загора се организира „Нощ на изкуствата”. По традиция всеки последен петък на септември старозагорските театри, музеи, галерии и алтернативни културни пространства посрещат с многобройни прояви и изненади своите посетители. Тази година датата е 25 септември.

Държавна опера – Стара Загора е подготвила разнообразни събития, които ще позволят на посетителите от всички възрасти и с различни пристрастия да усетят необикновената „тръпка” на сценичната атмосфера. Ще могат да присъстват на генералната репетиция на спектакъла на операта „Трубадур” от Верди с участието на сръбската оперна звезда Драгана Радакович в ролята на Леонора. След това солистите на Държавна опера-Стара Загора ще зарадват меломаните с концерт с популярни арии и дуети от любими оперни заглавия. Балетът на Държавна опера-Стара Загора, представен от най-новия солист на трупата Анелия Димитрова, ще танцува за своите почитатели.

Всеки, който обича да танцува, ще има възможността да партнира на танцьорите или да вземе своите първи уроци по валс в балетната зала. Възпитаниците на НУМСИ ”Христина Морфова” ще се включат в Нощта на изкуствата с класически концерт. Уъркшоп под ръководството на художничката Златна Михайлова ще даде воля на въображението и ще демонстрира уменията на най-сръчните в забавни провокации за лично творчество. Забавни игри, танци, песни и загадки ще превърнат гостуването в Операта в Нощта на изкуствата в незабравимо преживяване. А в края на своята многочасова програма Старозагорската опера ще представи с мултимедийни прожекции фрагменти от своите най-успешни оперни продукции. Тематична изложба със заглавие „Парченца балет” на фотографа Калина Борисова ще украси фоайето на Операта – партер.

Снимки за спомен с грим, перуки, театрални костюми и аксесоари ще запазят спомена от Нощта на изкуствата в Операта.

САМО в „Нощта на изкуствата в Операта” на 25 септември посетителите ще могат да получат талон, заверен със специален печат, който им дава право да закупят билет за избрана от тях постановка на Старозагорската опера от афиша на театъра за ЦЕЛИЯ сезон 2015/2016 на цена от 5 лева.

*  *  *

25 септември /петък/

НОЩ НА ИЗКУСТВАТА В ОПЕРАТА

ПРОГРАМА /по часове/

18.00 – 18.30 ч. – Генерална репетиция – „Трубадур“  опера от Джузепе Верди

18.30 – 19.00 ч. – Популярни  арии и дуети от опери със солистите на Държавна опера-Стара Загора. Водещ Яница Нешева, участват Александър Крунев, Георги Динев, Яница Нешева и др.

19.00- 19.30 ч. – Балетът на Държавна опера-Стара Загора танцува за вас. Водещ Анелия Димитрова – най-новият член на балетната трупа. Фрагменти от най-новия спектакъл на Балета на Старозагорската опера „Безвремие”

19.30 – 20.00 ч. – Класически концерт  на възпитаници на НУМСИ ”Христина Морфова”, на рояла Полина Влахова

20.00 – 21.00 ч. – Уъркшоп със Златна Михайлова /сценограф/ на тема „Нов живот за старите афиши, програми и транспаранти на опера”.

Как представя себе си самата Златна?

Завършила съм НБУ, специалност сценография през 2009 и оттогава приключенствам между София, Хамбург и Стара Загора. Работила съм по няколко пиеси в ДТ Гео Милев – Стара Загора, астистирала съм на френски режисьор в Национална софийска опера, изработвала съм съм шантави реквизити за мюзикъли в Хамбург, правила съм костюми за оперно-театрална яхта в Сицилия. Имам зад гърба си редица нестандартни, разнолики, интересни свободни проекти. Последният ми собствен проект беше Изложба – инсталация Международен пътеводител на екстремния свободен театър, показана в САМСИ (Софийски Арсенал – музей на съвременното изкуство) 7-18.11.2012 година, в рамките на АСТ – фестивал на свободния театър, където аз бях куратор, изследовател-пътешественик /2013 г./

Добавяме само – Златна е родена и израснала в Стара Загора, един от Кметовете на Млада Загора в недалечното минало. През октоври 2014 година Златна Михайлова бе сценограф на българо-немския спектакъл Пепеляшки ООД /Театрален наръчник за (разочаровани) принцеси на три езика /, създаден от Организация за съвременно алтернативно изкуство и култура 36 маймуни и ТАРТпродъкшън – Щутгарт. Спектакълът бе преставен в зала Underground на ТР Сфумато и в Щутгарт, Германия. Финансиран е от Столична програма Култура на Столична община за 2014 г., Национален фонд култура, LaFT Baden Wurttenberg e.V. с фонд на Министерството на науката, изследванията и изкуството Баден-Вюртемберг и се осъществява в партньорство с Театрална работилница Сфумато и OST- Свободната сцена в депото, Щутгарт.

21.00 – 21.30 ч. – Балетът кани на танц – уроци по валс във фоайето на Операта с водещ Анелия Димитрова.

21.30 – 22.00 ч. – Да открием Фантома на операта – забавна игра с Детско-юношеска школа за опера и балет при Операта. В програмата са включени танците

1.Роботи’ – танц – муз. Николай Цолов

2.”Молба към слънцето” – песен – муз. Маргарита Шоселова, текст мая Дългъчева, аранж. Николай Цолов

3.”Африка” – танц и песен – танца е емблематичен за групата, носител на няколко медала за оригинална хореография, 3 златни медала за изпълнение на пестижни международни конкурси

4. “Over the rainbow’” – песен от “Магьосникът от Оз”

5. “Илюзия в бяло’ – най-новия танц на групата (не е много изработен и се чудя дали да го пусна)

22.30 – 00.00 -  Мултимедийни прожекции от най-добрите спектакли на  Държавна опера-Стара Загора

Още:

Само от 19.00 до 22.00 ч. – Костюми от емблематични постановки на Операта ще могат да бъдат пробвани по избор на посетителите. Предлагаме снимки за спомен.

Фоайе Опера – изложба  „Парченца балет” на Калина Борисова, фотограф

Вход свободен!

#

сподели бутон


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн