Старозагорските автобуси – по-скъпи, но и значително по-модерни, с по-голям ресурс, с по-ниски разходи и по-екологично чисти от тези във Варна и други градове

STZAGORA.NET
*
Община Стара Загора отговори на лансираните през последните дни предизборни спекулации с цената на 55-те нови автобуса, които се очаква да пристигнат по договор с полската фирма “Соларис” (50 соло автобуса на цена по 526 хил. лв.) и чешката „SOR Libchavy“ (5 съчленени автобуса по 640 хил. лв.). В разпространено на 20 септември до медиите съобщение от страна на БСП – Стара Загора се казва, че автобуси с подобни параметри са договорени за доставка в София и Варна на по-ниски цени – съответно 345 и 347 хил. лв. Освен това от БСП уведомяват, че ще сезират по въпроса за цената на старозагорските автобуси “всички компетентни органи в рамките на Европейския парламент и Европейската комисия”.

Изпълняващият длъжността кмет на Общината до Местните избори Йордан Николов разясни днес пред медиите в детайли всички въпроси около факторите, които формират цената на новите старозагорски автобуси. Той направи това заедно с представителя на “Соларис” в България Милен Николов, управителя на общинската фирма “Тролейбусни и автобусни превози” Димитър Авджиев и ръководителя на проекта Мира Шопова.

Стана ясно, че договорените за Стара Загора автобуси наистина са по-скъпи, но по твърде основателни причини: Те са значително по-мощни, по-модерни, с по-екологично чисти двигатели, с по-голям времеви ресурс за експлоатация, със значително по-кратък срок за производство и доставка в Стара Загора от софийските и варненските автобуси. Освен това в цената им е включено обучение за правилна експлоатация в завода на производителя на всички бъдещи новоназначени 50 шофьори и 10 механици, заедно с пътните и режийните разходи, както и условие за много бързо сервизно обслужване на колите в случай на авария от страна на производителя. В другите градове са обучавани само по 10-15 души, а в Бургас, където имат богат опит с експлоатацията на съвременни автобуси – и нито един. В Стара Загора обаче фирмата дълги години е тролейбусен оператор и това е наложило провеждането на подробно обучение на нейните бъдещи автобусни шофьори.

Докато в другите градове предпочетоха автобуси с по-малки двигатели, които са и с по-ограничен ресурс, ние, тъй като едва ли ще имаме възможността често да ги сменяме, избрахме модел с голям – 10,8-литров двигател, който гарантира дълъг живот на автобуса и ниски експлоатационни разходи. В София и Варна най-големите поръчани двигатели на автобусите са 6,7-литрови. Тези двигатели са по съвсем новия и много строг европейски екологичен стандарт EURO-6, докато в София и Варна са по предишния стандарт EURO-5. Това значително ги оскъпява, но едновременно с това означава и чист въздух за старозагорци – каза Йордан Николов. В договорите е залегнала и клаузата за дълга гаранция не само на двигателите, но и на каросериите на автобусите по линия на антикорозионната защита, дълъг срок на гарантирана доставка на резервни части и минимално време за реакция при аварии в гаранционния срок.

Димитър Авджиев разказа, че по време на работа на автовишка с такъв двигател от еко-клас EURO-6 в затворено помещение не се е усетил дим дори след продължителната му работа, и то в режим на форсаж за повдигане на платформата.

За разлика от доставките другаде, Стара Загора включва в цената и доставката на специализирано диагностично оборудване, както и обучението за правилна диагностика на механиците ни в завода на производителя.

Свързването на новите автобуси с новата информационна система в Стара Загора също е включено в цената. Тук влизат външен информационен дисплей на водача, 4 IP-камери с 14-дневен запис на информация, както и 2 допълнителни информационни дисплея вътре в автобуса, каквито липсват в предложенията на Варна и София.

Съществен за определянето на цената е и срокът за доставката на автобусите. Във Варна той е 270 дни, в София – 300, а в Стара Загора – 110-115 дни, което е обусловено от кратките срокове за усвояване на финансирането по контрактите. Стана ясно, че поради недостатъчното време оферта не е подал такъв сериозен производител на автобуси като “МАН”.

Стара Загора е избрала най-добрата от направените оферти в рамките на заложения и одобрен от Европейската комисия бюджет, потвърди Милен Николов от “Соларис”. Той увери, че фирмата произвежда и електробуси, включително и такива, които се зареждат от вградени в пътната настилка индукционни бобини като в Карлсруе, Германия, но същевременно обясни, че дори в развитите европейски страни подобни високотехнологични изделия все още са екзотика, купувана за престиж от най-богатите европейски градове, която в случая не би била най-добрия избор за Стара Загора.

“Така че – спекулациите около цената на новите автобуси в Стара Загора са чисто предизборни. Винаги сме избирали най-доброто за старозагорци. Реализирането на проекта за доставката на автобусите е едно от нещата, с които се гордеем” – заключи Йордан Николов. Той припомни, че предизборната кампания започва и “ще се казват много неверни неща с единствената цел да се дискредитира ръководството на Общината, реализирало в случая нещо изключително полезно за града”.
#
Разписание - градски транспорт >>>>

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн