Кметът на Стара Загора Живко Тодоров: “Стара Загора е изключително жив град”

STZAGORA.NET
*
(Публикация на в. “Труд”)

Живко Тодоров е роден на 21 септември 1981 година в Стара Загора. Средното си образование завършва в гимназията с преподаване на чужди езици “Ромен Ролан”, висшето – в Софийския университет “Св. Климент Охридски”, специалност “Европеистика”. Работил е като експерт в изготвянето и управлението на проекти за кандидатстване по програми на ЕС. През 2009 г. е избран за народен представител от ПП ГЕРБ в 41-ото народно събрание, където последователно е зам.-председател и председател на Комисията по външна политика и отбрана. Бил е ръководител на Постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа. През 2011 година е избран за кмет на Стара Загора. Член е на Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ и областен координатор на партията.

На снимката: Кметът на Стара Загора Живко Тодоров и премиерът Бойко Борисов откриха на 20 септември най-новия парк на града с площ 78 декара

СТАРОЗАГОРЦИ СА СЪС СИЛЕН ДУХ, МОЖЕЩИ И ЗНАЕЩИ

- Господин Тодоров, през миналата година съборихте над 60 незаконни постройки в ромския кв. “Лозенец” и така Стара Загора стана добрият пример за борбата с незаконното строителство. Виждаме, че сега доста ваши колеги кметове последваха примера ви. Ще продължите ли този процес?

- Законът е над всичко и трябва да се изпълнява. Този проблем ескалира през последните десетилетия, подкрепян от мълчанието и безхаберието на институции, политици, на цялото ни общество. Хората, на които им е било позволено да живеят по този начин, са били лъгани и използвани. Сега всички берем плодовете.

Не съм се разколебал и за секунда. Продължаваме процедурите, издават се необходимите заповеди, но след това има период, в който, ако има обжалвания, се изчаква решението на Административния съд. Подготовката за премахване на незаконни къщи е тежка процедура и обикновено изисква над година работа.

Наблюдавахме един много интересен процес. Предлагахме алтернатива на всички засегнати и знаете ли, че те отказаха предложенията за общински жилища и парцели за ново законно строителство. Разлепихме заповедите за събаряне и никой не заяви, че живее там. Едва след като машините влязоха, започнаха вайканията. Сега е малко по-различно и хората декларират, че живеят там. Общинският съвет гласува промяна на категорията на някои територии в Стара Загора, за да могат социално слабите да си купят законни парцели на преференциални цени и да строят законни домове.

Нито Хелзинкският комитет, нито Европейският съд по правата на човека могат да ме убедят, че някой, който има минимум 100 000 лв. и е построил незаконна къща, всъщност живее толкова зле, че не може да си построи законно дом и да си плаща данъците. В този процес общината беше абсолютно сама. В някои къщи като палати имаше по няколко луксозни джипа, които бяха изнасяни на ръце и тук идва въпросът – къде през годините са били данъчните, правораздавателните органи и защо не са се заинтересували откъде са тези доходи?

- Ако сега тръгнете да ги събаряте, най-вероятно ще ви упрекнат, че предприемате предизборен ход?

- Както виждате, не тръгвам сега. И ви обясних колко дълга е процедурата. Аз съм длъжен да си гледам работата, а не да дебна бъдещите гласове по секциите. А и всяка година има някакви избори. Това означава ли, че трябва да спрем да изпълняваме закона? Не се притеснявам да вземам трудни решения. Не се притеснявам и от упреците, а и това е работата на опозицията – те най-добре знаят, как през мандатите, когато са управлявали, се е стигнало до незаконното застрояване на паркови територии в Стара Загора. Хубаво би било да обяснят това на хората. А ако някой толкова се интересува, може да провери по секции каква е била подкрепата за мен преди четири години в тези квартали.

- За никого не е тайна, че спортът и в частност футболът са ви слабост. Това ли е причината Стара Загора да стане толкова “спортна”?

- Заварих спортните бази в окаяно състояние, за разлика от културните институти. Нямаше стадион или физкултурен салон, който да изглежда добре, някъде нямаше дори настилка. Да не говорим за масовия спорт, за площадките на открито – просто липсваха такива. Затова през последните три години инвестирахме над 10 млн. лв. общински и държавни средства в съоръженията. И трите ни стадиона днес са истински бижута. Базата на стадион “Берое” е с ново осветление, лекоатлетическата писта е реновирана и благодарение на това бе възстановен емблематичният турнир “Самарско знаме”, през това лято се проведе и Европейско отборно първенство по лека атлетика. Домакинствахме и на европейски турнири по футбол за младежи и по ушу. През тези месеци градът бе пълен, а това се отрази на туризма и културата.

Новата спортна зала “Иван Вазов” се радва на голям интерес от клубовете, до края на годината трябва да завърши и ремонтът на плувния басейн. Из целия град построихме фитнес площадки на открито, които се радват на голям интерес. Спортна Стара Загора очаква новите си шампиони.

- Има твърдения, че културата в Стара Загора е пренебрегвана за сметка на спорта…. Така ли е?

- Община Стара Загора има добре изградена културна инфраструктура, заслуга за което имат кметовете преди мен. За културата се е направило много като база, с изключение на Музей “Литературна Стара Загора”, който повече от 25 г. се помещава в апартамент. А Стара Загора е градът на поетите! До края на 2015 г. музеят ще бъде преместен в центъра на града, с добра експозиционна площ. В момента се прави ремонт на помещението. На 15 септември откриваме най-голямото читалище “Св. Климент Охридски”, което е основно ремонтирано, готов е и проектът за Летния театър на Аязмото, който е предпочитана сцена за изяви.

През годината Стара Загора е домакин на емблематични културни събития – Кинофестивал за ново европейско кино” Златната липа”, Джазфорум Стара Загора, Национален тракийски фолклорен събор “Богородична стъпка”, Фестивал на оперното и балетното изкуство. Този септември ще се проведе и деветото издание на Международния куклено-театрален фестивал “Пиеро”.

- Очевидно е одобрението на хората в Стара Загора към вас. Помага ли ви тази подкрепа в навечерието на кампанията за местни избори 2015?

- Благодаря на всички за доверието и подкрепата през изминалите четири години. Един кмет не би бил успешен без цялата обществена енергия. Хората, а не кметът, са голямата движеща сила в развитието на една община. Стара Загора е уникален град – старозагорци са със силен дух, можещи, знаещи. Когато има спорове и предложения по различни въпроси, се стремя да чуя максимално много мнения – чета написаното в медиите, в социалните мрежи, срещам се с много хора и след това вземаме най-работещото решение. Важното е, каквото и да се случва, то да е значимо и полезно за гражданите.

- Нивото на безработицата в община Стара Загора трайно е по-ниско от средното за страната. Как постигнахте това?

- Стара Загора е изключително жив град. Тук голямата заслуга е на бизнеса, а общината се стреми да подкрепя всеки, който е решил да инвестира тук. Много старозагорци работят в комплекса “Марица-изток”, а енергетиката е сред основните отрасли в областта. Европейските средства влизат в старозагорската икономика. Голяма част от изпълнителите на строително-ремонтните дейности – на пазара, на закрития плувен басейн, на математическата гимназия, на улиците, са местни фирми.

Имаме едни от най-ниските данъци за бизнеса, в сравнение с другите големи български градове. Такса смет е 3,5промила, спрямо 10 и повече промила в други градове. Създали сме условия за бързи административни процедури при заявен инвеститорски интерес. Разполагаме и със свободни терени с изградена инфраструктура. Възможности за инвестиции се предоставят в индустриална зона “Еленино”, намираща се на 6 км от града – с обща площ от 21 хектара, както и в района на квартал “Зора”, в източната част на града. Радва ме това, че според статистиката Стара Загора е с положителен демографски прираст на населението, което ни отличава от повечето региони у нас.

- Считате ли се за предизвестен победител в предстоящата битка за местната власт, г-н Кмете?

- Чувствам се победител всеки път, когато завършим проект или влезе нов инвеститор в общината, който е решил, че може да прави пари тук и да отваря нови работни места. Това са ежедневните победи. А изборите са веднъж на четири години и показват дали хората одобряват посоката на развитие. Ще дам отчет за всичко, което е направено по време на мандата ми и ще предложа програма за развитие на Община Стара Загора до 2020г. Уважавам останалите кандидати и им желая успех. Отборът, който водя, ще участва почтено на тези избори.
#

социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн