Стартира Оптимистичен проект за неформално образование по щастие

STZAGORA.NET
*
В началото на новата учебна година Клуб „Отворено общество” Стара Загора започва изпълнението на “Оптимистичен проект за неформално образование по щастие”. Ще бъдат обхванати 200 деца от втори и трети клас на най-голямото СОУ в Чирпан „Пейо Яворов”. В проектните дейности ще бъдат привлечени и останалите ученици, техните родители и преподавателите в училището. Проектът се изпълнява по програма „Дъга“ 2015 – 2017 на Фондация „Работилница за граждански инициативи“ с финансовата подкрепа на Фондация „Велукс“.

В съответствие с целите на програма „Дъга“ проектът ще подпомогне децата максимално да реализират своя потенциал и ефективно да възприемат нови знания за справяне с живота чрез разширяване на обхвата на образователния процес за учене и стимулиране на отговорното родителство и позитивната роля на учителя.

Участието на децата в проекта ще се базира на собственото им желание. Играта е работата на децата, ученето – удоволствие и забавление, а радостта – тяхната мотивация. Те активно ще се включват в проектното изпълнение и процесите на вземане на решения, което гарантира, че мнението им ще бъде зачетено, а отговорностите – справедливо разпределени. Школата за изучаване на щастие ще се води от утвърдени специалисти по програма за позитивно мислене и действия. Според интересите на децата ще се формират творчески студия, работилници, кръжоци и състави. В хода на проекта ще продължат добрите традиции на училището в спорта и бойните изкуства. Ако единият връх на геометрията на този проект са децата, без участието на родителите и учителите, фигурата на равностранния триъгълник не би била стабилна. Училището за учители ще има клубен формат: място за споделяне на опит, актуална информация и знания за модерната педагогика. През последните години животът става все по-сложен лабиринт от ежедневни грижи и родителите сякаш „заразяват” децата си със своите неврози. Понякога изморени и залисани в задачи, те дори забравят да им се порадват, да им покажат колко ги обичат и да им разказват приказки. В Образователната занималня за майки и татковци опитен психолог ще консултира и събеседва с родителите за отговорното и позитивно родителство.

С началото на новата учебна година СОУ „Яворов” в Чирпан започва нов пилотен проект: чрез неформално обучение, едно училище да възпита добри деца, които ценят усмивката и добрата дума, с отношение към щастието – бъдещи добри хора. Изградените у децата социални умения: как да открият себе си, как да се справят сами и как да помагат на другите, ще повишат нивото на тяхната емоционална грамотност и стабилност. За пътешествениците звездите са водачи, за други – само малки светлинки. Неформалното образование за щастие е инвестиция в дългосрочното възпитание на бъдещи активни хора. Човек може да се научи да бъде щастлив. Може да е трудно да променим живота си, но винаги съществува възможност да променим начина, по който гледаме на него. Всеки ден, с една стъпка поне, можем да променяме света, в който живеем и да го направим по-щастлив.
#vvv

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн