Откриха обновеното по “Красива България” Народно читалище “Св.Климент Охридски” в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
С тържествен водосвет и концерт на Ансамбъла за народни песни и танци “Зорница” днес в Стара Загора беше открито отново след обновяването му най-старото Народно читалище “Св.Климент Охридски-1858″ в Стара Загора. Лентата прерязаха кметът на Общината Живко Тодоров и председателят на читалището д-р Иван Аяров. Стойността на ремонта по Проект “Красива България” е 400 хиляди лева. Близо 200 000 лв. от тях са осигурени от капиталовата програма на общината.

За голямата промяна, настъпила десетилетия след изграждането на сградата, НЧ “Св.Климент Охридски” удостои кмета със званието “Почетен благодетел” и го вписа в Златната книга на своите дарители.

Със златен Почетен диплом читалището удостои и Общинския съвет в Стара Загора с председател Емил Христов за единодушното решение на членовете на съвета за извършването на ремонта.

“Читалището е средище на българската култура, бит и традиции, и аз се радвам, че всички вие го пазите. Удовлетворен съм и от това, че подкрепихме инициативата на д-р Аяров, който много настояваше да се направи този ремонт, да се възобнови живота в него. Това е инвестицията, за която може би най-лесно взехме решение да я направим. Защото в една порутена сграда духът не е същият, а всеки лев, вложен в култура, в изкуство, в това, да се поддържа българският дух и традиции, си заслужава. Сигурен съм, че това ще ви даде още по-голям стимул да творите, да работите. Ние ще ви подкрепяме винаги с каквото можем” – каза в отговор кметът Живко Тодоров.

130-местният салон на читалището е с чисто нови седалки. Обновено е и фоайето на духовното огнище. На мястото на балкона на бившето кино на втория етаж е създадена нова зала за танцови репетиции. Запазена и обновена е конферентната зала на същия етаж. На третия етаж е разположена още една нова зала със сцена и 100 места. Напълно реновирана и санирана с топлоизолация е и външната фасада на НЧ “Св.Климент Охридски”. Обновена е електрическата и ВиК-инсталацията, както и дограмата – врати и прозорци.

В плановете на общинското ръководство е да бъде закупено ново обзавеждане, да бъдат подменени подовите настилки, да се изградят гримьорни и да се осигури ново сценично осветление.

Преди 3 години общината извърши авариен ремонт на стойност 7 460 лв. на централните външни стълби на сградата, която се намира в центъра и от години имаше сериозен проблем с достъпа до нея. Стълбите бяха силно корозирали, изкъртени и опасни за служителите и посетителите. Ремонт на стъпалата не беше правен от създаването на читалището през 1967 г., а на сградата от десетилетия.

По инициатива на кмета Живко Тодоров Община Стара Загора поднови и проекта за паметник на Св.Климент Охридски, който ще бъде издигнат в двора на читалището. За реализирането на тази идея е учреден инициативен комитет, а решението за издигането му е взето от Общински съвет Стара Загора през 1999 година. Тогава е направена и първа копка от източната страна на читалището. Паметникът трябва да бъде завършен на 27 август 2016 година, когато се навършват 1100 години от успението на Свети Климент, архиепископ Охридски.




#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн