Фотоизложба, посветена на 100 г. от рождението на Петър Увалиев, идва в Регионалната библиотека в Стара Загора на 16 септември

STZAGORA.NET
*
На 16 септември 2015 г. (сряда), от 17:30 часа в Регионалната библиотека “Захарий Княжески” в Стара Загора, фоайе първи етаж, ще бъде открита фотоизложбата “Черно-бели следи от един многоцветен живот”, посветена на 100-годишнината от рождението на Петър Увалиев, известен още като Пиер Рув (1915-1998).

Изложбага съдържа 35 фотоса и текстове на български и английски език към тях, които разкриват интересни и малко познати факти от живота и дейността на Петър Увалиев – един от най-влиятелните български емигранти и интелектуалци от втората половина на 20 век, дипломат, журналист, изкуствовед, кино и театрален продуцент, университетски професор, “българоман” и… гражданин на Европа и света.

Съставител на изложбата е неговият дългогодишен приятел Иво Хаджимишев. Пояснителните надписи на английски са дело на съпругата му Соня Рув, а българският им превод – на Ралица Люцканова. Уводни думи и обща езикова редакция – Огнян Ковачев.

Пътуващата изложба е некомерсиална. В промоционалните материали за нея са отбелязани само съорганизатори и партньори, съдействали за реализацията.

*

Роден на 12.01.1915 г. (н.с.), Петър Увалиев завършва италианското училище “А. Манцони” в София през 1928 г., Пловдивския френския лицей “Св. Августин” през 1932 г. и право и държавни науки в СУ “Св. Климент Охридски” през 1936 г. Той е сред първите сътрудници на Радио София, публикува отзиви и статии за театър и кино в периодичния печат, редактор е в сп. “Златорогъ”, поставя пиеси в столични театри. През 1942 г. е назначен като трети секретар в българското посолство в Рим, а през 1947 г. – втори секретар в българската легация в Лондон. С оглед на растящите репресии на комунистическия режим у нас, той избира пътя на “невъзвращенец” и през 1948 г. остава да живее и работи в Лондон до края на живота си. Там се превръща в един от най-влиятелните български емигранти интелектуалци от втората половина на 20 век.

В странство Пиер Рув изявява разностранните си заложби като режисьор на над 15 театрални постановки, като продуцент, сценарист или режисьор на девет филма, между които е “Фотоувеличение” на М. Антониони, завоювал “Златна палма” в Кан през 1967 г., чрез редовни критически публикации за литература, кино и живопис в Англия, Италия и Франция, чрез монографията “Търнър: структурен разрез”, като академичен изследовател и преподавател в университети в Англия, САЩ, Мексико, като преводач на поезия от и на четири езика. В паметта на поколения българи той остава най-трайно със своите беседи, звучали близо половин век в ефира на радио Би Би Си. Верен на името си Петър, чрез тях той неуморно гради духовен мост между Европа и България.

На 20 май 1992 г. Увалиев получава титлата Почетен доктор на СУ “Св. Климент Охридски”. С указ на президента на Република България от 22 юни 1994 г. му е възстановено българското гражданство.
#

сподели бутон


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн