Тракийският университет открива академичната учебна година на 14 септември с 1400 първокурсници

STZAGORA.NET
*
С 1400 новоприети студенти и 160 записали се за продължаване на образованието си до степен “Магистър” Тракийският университет в Стара Загора ще открие новата академична учебна година на 14 септември 2015 г. (понеделник) с тържествена церемония. Тя ще се проведе на открития форум пред университета от 10.00 часа. Половин час преди това започва представление на студентските групи за художествена самодейност – танцови, вокални, инструментални и театрални, съобщиха пред медиите днес и.д. ректорът проф. Иван Въшин и главният секретар на университета доц.д-р Таня Танева. За периода 2007-2015 г. завършващите средно образование в България са намалели от 75 826 на 44 977 души, но резкият спад е довел само до 2% отлив на нови студенти в старозагорското висше учебно заведение, което е отличен атестат за качеството на обучението в него.

Откриването на учебната година ще протече в общия контекст на 20-годишнината от създаването на Тракийския университет като резултат от обединението на съществуващите дотогава висши учебни заведения в Стара Загора. Днес ТрУ се състои от 6 факултета, филиал, колеж и департамент. В него над 8200 студенти от всички курсове се обучават от 670 професори, доценти и асистенти. Академичната общност в Стара Загора като цяло се състои от около 10 хиляди души. материалната база на Тракийския университет е една от най-големите в страната. 20-те учебни корпуса са на обща площ от 100 хиляди квадратни метра. Базите за практическо обучение са сравними с едни от най-добрите в Европа – ветеринарни клиники, учебно-експериментална база, учебно-опитно стопанство, Университетска болница. Международните контакти на ТрУ са с над 60 страни по света.

След водосвета в деня на откриването на академичната учебна година за пръв път ще бъде ударена 100-килограмовата камбана на новопостроения университетски православен храм “Св. Патриарх Евтимий”. Той ще бъде открит по-късно тази есен – най-вероятно до края на октомври. Четирима старозагорски бизнесмени са спомогнали за вдигането на една от първите университетски черкви у нас, каза проф. Въшин, но запази правото си да назове имената им в деня на откриването й.

През месец август ТрУ е получил одобрение на два свои проекта за подобряване на инфраструктурата и учебната база. Промените по отношение на енергийната ефективност ще засегнат Морфоблока на Медицинския факултет и сградния фонд на Факултета по техника и технологии. По други два проекта, одобрени през последните дни, ще бъде реновирано и студентското общежитие на ДИПКУ, както и ще бъде подобрена инфраструктурата на департамента.

Новата учебна година започва и без специалността “Парамедик”, тъй като отпада обучението по нея до степен “Бакалавър” и желаещите ще бъдат обучавани по нея от различни центрове в по-къс период от време. Повечето от записалите се за парамедици 28 студенти са прехвърлени в специалността “Лекарски асистент” и в Медицинския колеж.

През учебната 2015-2016 г. Тракийският университет очаква и 87 чуждестранни студенти от Германия, Дания, Люксембург, Ирландия, Индия, Малайзия, Нигерия, Пакистан, Сингапур и други страни, включително и съседните на България. До момента са се записали 73-ма от тях, чакат се и останалите. Обучението на повечето ще се води само на английски език.

100% от 1300-те желаещи студенти ще бъдат настанени и в избраното от тях общежитие на Тракийския университет.

Разбивката на новоприетите студенти по области сочи, че популярността на Тракийския университет нараства в областите Пловдив, Хасково, Кърджали, Сливен, Ямбол и Бургас. На същото ниво остава в областите София, Русе, Плевен, Ловеч, Добрич, Велико Търново и Шумен. Намаляват новозаписаните от Видин, Габрово, Кюстендил, Силистра и Търговище.
#vvv

социални бутони


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн