Коалиция “Народен съюз” подкрепи Живко Тодоров за втори кметски мандат в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Голямата 8-партийна коалиция “Народен съюз”, която си спечели през годините солидно собствено място на българската политическа сцена, обяви днес, че дава подкрепата си в предстоящите местни избори за кандидатурата на действащия кмет на Стара Загора Живко Тодоров за втори пореден мандат.

Излизайки със собствена листа от кандидати за общински съветници, относно кметската кандидатура “Народен съюз” застава зад кандидата на ПП ГЕРБ.

“Изключително важно за нас е кой кандидат за кмет ще подкрепим. Много важно е да имаме относително сходни виждания с него за управлението на Община Стара Загора, както и да бъде продължено и довършено започнатото в миналия мандат – заяви Мария Динева, водач на групата “Съюз Стара Загора” (местна модификация на “Народен съюз” в Стара Загора за участие в Местните избори през 2011 г.) в Общинския съвет. – Миналата седмица нашата коалиция направи среща с кмета на Община Стара Загора г-н Живко Тодоров, на която ние изслушахме неговите идеи, неговите намерения за следващите 4 години, и подробно го запознахме с нашите приоритети и как ние виждаме продължението им през следващия мандат. След тази среща подробно обсъдихме всичко и взехме решение да подкрепим Живко Тодоров като кандидат за втори мандат кмет на тези избори.”

Коалицията е в състав Земеделски народен съюз (ЗНС), Съюз на свободните демократи (ССД), ПП Движение “Гергьовден”, Земеделска партия в България, Български демократичен съюз “Радикали”, ПП “Баста”, Политическо движение “Бъдеще и развитие за България” и Гражданско обединение за реална демокрация (ГОРД).

Коалицията ще издигне свои кандидати в над 200 общини в България. В Стара Загора ще излезе със своя листа с кандидати за общински съветници, състояща се от партийна и гражданска квота, уточни Мариана Стоилова, координатор и председател на клуб Стара Загора на Движение “Гергьовден”, в началото на днешната пресконференция.

“Ще е редно да кажа какво свършихме като “Съюз Стара Загора” през последните 4 години – каза още Мария Динева. – Ние направихме доста подробен отчет на работата на нашата група, който ще обявим публично. Накратко: През изтичащия мандат ние бяхме конструктивна опозиция. Подкрепихме във всички добри решения, във всички хубави инициативи и във всички проекти администрацията и кмета на Общината. Доволни сме, че голяма част от предложенията, които бяха записани в предизборната ни програма на миналите избори, бяха реализирани. Например – изграждането на нова детска градина в Стара Загора, възстановяването на бившата 5-та детска градина в сградата на I-во кметство, саниране и основен ремонт на училища и детски заведения, като през целия мандат настоявахме ремонтите да са цялостни, а не както беше практиката преди това – на парче. Хубаво е, че администрацията прие нашите аргументи и всичко, което беше направено в мандата, е изцяло на този принцип. Построяването на нова спортна зала, превръщането на община Стара Загора в център на международни състезания, въвеждането на електронно записване за детски ясли и градини също беше част от нашата предизборна програма. Изграждане на паркове, на площадки за масов отдих, на междублокови пространства и на велоалеи – въпреки че не си ги представяхме точно по този начин, те бяха едно от нещата, които са полезни. Изключително важно за нас е да бъде казано, че през този мандат ние като група не подкрепихме с гласа си нито едно увеличение на данъци и такси. Противопоставихме се много сериозно на повишението на таксите за детските градини. Разработихме и внесохме предложение за намаляване на такса “Битови отпадъци” и гласувахме против продажбата на земеделска земя.

За тези избори коалиция “Народен съюз” ще издигне пълна листа с кандидати за общински съветници. 25 човека от нея ще бъдат партийни предложения, а останалите 26 ще бъдат изцяло гражданска квота. В нашата листа има познати лица – хора, които могат да бъдат много полезни с опита си и които са се доказали във времето. Това е силна листа. В нея са знаещи, можеши, доказали се хора. Хора, които имат обществена подкрепа и висок личен вот. Важно е и че голяма част от тях ще бъдат нови, млади хора, които никога не са участвали в политиката и които имат много интересни идеи и виждания за управлението на Стара Загора и съм убедена, че ще бъдат много полезни” – завърши Мария Динева.

Въвеждането на безплатни детски ясли и градини като мярка за борба с демографската криза е сред приоритетите на “Народен съюз” – Стара Загора за реализация в следващия мандат 2015-2019 г. От коалицията са убедени, че Община Стара Загора е достатъчно стабилна, за да може да си позволи това, което вече е факт на десетина места в България – в община Тунджа, община Търговище, Кюстендил, Златарица, Етрополе, Созопол и още няколко по-малки общини. Това ще прекъсне тревожната тенденция семейства, плащащи твърдата месечна такса от 15 лева месечно, да пращат децата си на ясла или градина само толкова дни в месеца, за колкото стига ограниченият им семеен бюджет. През следващия мандат трябва да бъдат направени първите крачки в тази посока – каза Мария Динева. Друга важна тема е организиране на сметосъбирането и сметоизвозването по променен принцип, с по-малко средства както за Общината, така и за гражданите на Стара Загора. От коалицията декларират, че знаят как да намалят с 3 милиона лева разходите за чистота в Стара Загора.

“Народен съюз” ще издигне свои кандидати за кметове в Раднево – Желязко Богданов, в Братя Даскалови – Иван Жеков, в Опан – Генчо Колев и в Чирпан – Васил Донев. Подкрепата на действащи кметове за следващ мандат коалицията дава освен на Живко Тодоров в Стара Загора, на Галина Стоянова в Казанлък и на Николай Тонев в Гълъбово. Ще бъдат издигнати и собствени кандидати за кметове на “Народен съюз” в голяма част от населените места в общината.
#gerb

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн