Втора Тунджанска механизирана бригада посреща празника си с 63% участвали в задгранични мисии от личния състав

STZAGORA.NET
*
Втора Тунджанска механизирана бригада отбеляза днес тържествено своя празник – 1 септември. Гости на тържеството в щаба на бригадата бяха началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов, началник-щабът на Сухопътните войски бриг.ген. Пламен Атанасов, областният управител Георги Ранов, председателят на Общинския съвет в Стара Загора Емил Христов, зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, командири на военни формирования от Българската армия, бивши командири на Втора мотострелкова дивизия и Втора лека пехотна бригада, представители на държавни институции и офицери от запаса и резерва.

Слово по случай празника произнесе командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада – бриг.ген. Димитър Илиев. “Бригадата е само на 17 години, но ние се считаме наследници на 8-ма Тунджанска пехотна дивизия, създадена през 1903 г. и взела славно участие във всички Балкански войни и в Първата световна война. Наследници сме и на Втора мотострелкова дивизия, създадена през 1962 г. Затова и бригадата се нарича “Тунджанска”. Създадена е като Втора лека пехотна бригада през 1998 г., а от 2012 г. и до днес е механизирана бригада, част от гръбнака на Сухопътните войски на Българската армия” – припомни бриг.ген. Димитър Илиев.

През последната година бригадата сертифицира две батальонни бойни групи – Пета през октомври 2014 г. на основата на 31-ви механизиран батальон, и Шеста батальонна бойна група през юни 2015 г. – на основата на 42-ри механизиран батальон – Ямбол. И двете сертификации преминаха успешно, с международно участие, като бяха получени високи оцеки за представянето на личния състав. От утре ше застъпи в дежурство рота “Алтея” на основата на 38-ми батальон, която бе сертифицирана съвсем наскоро с много висока оценка за подготовката й. През отчетния период бригадата сертифицира и 29-ти и 30-ти контингенти за участие в операция “Решителна подкрепа” в Афганистан, като 29-ти контингент (на основа на батальона в Хасково) в момента е там, а 30-ти контингент се подготвя в Ямбол – отчете още бриг.ген. Димитър Илиев. Бригадата сертифицира и рота за участие в бойната група “Хелброк”, която се намира в Гърция. През ноември тази есен предстои сертифициране на модул за активна отбрана на летище (на основата на батальона в Шумен), а буквално вчера са се завърнали последните участници от успешното учение в Шабла. Проведени са и редица тактико-специални занятия с бойни стрелби с участието на бригадата. До края на годината предстоят и редица командно-щабни учения.

63% от личния състав на Втора Тунджанска механизирана бригада вече са участвали в задгранични мисии, което е добра атестация за активността на формированието по втората му основна мисия.
По мисия “Принос към националната сигурност в мирно време” формирования от бригадата три пъти участваха през последната година в гасене на пожари, 13 пъти в ликвидиране последствията от наводнения, а групите за обезвреждане на невзривени боеприпаси – 40 пъти. Ежедневно бригадата съдейства на МВР за охраната на българо-турската граница за противодействие на миграционния натиск – заедно с Гранична полиция на участък Елхово.

Личният състав положи много усилия през последната година и в подобряване на военната инфраструктура в своя район на дислокация чрез създаването на военни паркове и полигони – отбеляза в словото си командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада.

Приветствено слово за празника произнесе началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов. “С право в Стара Загора, Шумен, Плевен, Хасково и Ямбол населението ви нарича “нашите бойци”. Защото навсякъде вие доказвате своя професионализъм, мъжество и достойнство в трите си основни мисии – Отбрана на страната, Съдействие на световния мир и сигурност и Съдействие при отстраняване на последствията от бедствия, пожари, аварии и катастрофи” – каза той.

Беше прочетено и приветствие към личния състав на Втора Тунджанска механизирана бригада, изпратено от министъра на отбраната Николай Ненчев.

Тържеството продължи с връчване на предметни награди по случай празника на изявили се през периода военнослужещи по специалните заповеди на министъра на отбраната, началника на отбраната, командира на Сухопътните войски, командира на бригадата, областния управител и кмета на Община Стара Загора. Тържествено бяха връчени и пагоните за повишаване в звание на офицери и сержанти от бригадата.

Празникът завърши с оригинален анимиран спектакъл на военните духови оркестри на Втора Тунджанска механизирана бригада и Националния военен университет “Васил Левски” – Велико Търново.

След тържеството началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов отговори на въпроси от страна на медиите. На българо-македонската граница са изпратени 16 военнослужещи на два гранични контролно-пропускателни пункта, като няма опасения за несправяне с обстановката от страна на служителите на МВР, на които армията съдейства. На българо-турската граница са изпратени 53-ма военнослужещи, които се занимават основно с поддръжката и транспортирането на колегите им от МВР, без да участват в реално задържане на емигранти. Армията съдейства и за поддържането на защитното съоръжение по българо-турската граница. То е изградено много качествено, но на места солидните 70-сантиметрови основи са подмити от обилните летни дъждове. Към момента всичко е укрепено.





#

бутон за сайт


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн