Представител на ПП ГЕРБ ще оглави ОИК – Стара Загора. Партиите не се разбраха за зам.-председателските места

STZAGORA.NET
*
На проведените днес консултации с представителите на парламентарно представените партии и коалиции от партии в 43-то Народно събрание не беше постигнато съгласие за определяне на състава на общинската избирателна комисия на територията на Община Стара Загора за предстоящия местен вот и национален референдум на 25.10.2015 г. Той ще бъде определен с решение на Централната избирателна комисия

В консултациите участваха Емил Христов, Валентина Бонева, Светла Карастоянова, Тунджай Йозтюрк, Стоян Зайков, Николинка Горова, Михаил Михайлов и Илия Златев като представители съответно на ПП ГЕРБ, коалиция “БСП Лява България”, Реформаторския блок, ДПС, ББЦ, Патриотичния фронт, Атака и АБВ.

За община Стара Загора ще бъдат сформирани общо 208 секции – 203 основни и 5 допълнителни. Според решение на ЦИК съставът на ОИК за общините с над 150 избирателни секции е общо 13 членове, включително председател, двама заместник–председатели и секретар, като съотношението между партии и коалиции е както следва:

- Политическа партия „ГЕРБ” – 4 членове
- Коалиция „БСП лява България” – 2 членове
- Политическа партия ДПС – 2 членове
- Коалиция „Реформаторски блок” – 1 член
- Коалиция „Патриотичен фронт” – 1 член
- Коалиция „България без цензура” – 1 член
- Политическа партия „Атака – 1 член
- Коалиция „АБВ” – 1 член.

Единодушно беше подкрепено предложението на ПП ГЕРБ председателят на ОИК да е представител на най-голямата парламентарно представена партия. За мястото на секретар обаче имаха претенции две политически сили – БСП Лява България и ДПС. За зам.-председателските места претендираха от Реформаторския блок и Атака.

След 15-минутна почивка беше постигнато съгласие все пак секретар на ОИК да бъде предложеният представител на БСП Лява България. Съответно от ДПС също поискаха заместник-председателско място. Останаха валидни предложенията и на РБ и Атака, които не се отказаха от тях.

Кметът на Община Стара Загора ще представи в ЦИК направените предложения на участниците в консултациите за състава на ОИК, техните документи и протокола от проведените консултации.
Крайното решение за състава на комисията ще вземе Централната избирателна комисия. Комисията трябва да бъде назначена до 4 септември.
#

spodelime.com


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн