Представиха в РИМ реставрираната мозайка “Дионисиево шествие”

STZAGORA.NET
*
Стара Загора има нужда от специална сграда – павилион на античните мозайки, в който те да бъдат събрани
*
Уникалната антична мозайка “Дионисиево шествие” от II-III век, която бе открита преди почти 4 години – в ранната есен на 2011 г., на територията на резервата „Августа Траяна“, днес бе представена официално пред старозагорци след нейната реставрация. Тя е разположена в западната част на Античната улица на нулевия етаж на Регионалния исторически музей. В представянето взеха участие зам.-кметът на Община Стара Загора Иванка Сотирова, областният управител инж. Георги Ранов, директорът на РИМ Петър Калчев, археоложката Мария Камишева и много граждани.

“Днес откриваме една перла в короната на 8-хилядолетния ни град, едно богатство и голяма ценност, която ние трябва да съхраним и предадем на следващите поколения” – каза Петър Калчев. Той благодари на проучвателите на обекта – археолозите Мария Камишева и Димитър Янков, на реставраторите, на фондация “Америка за България” и Американския научен център, който отпусна грант от 46 588 долара за старта на проекта, на Община Стара Загора и нейното ръководство в лицето на кмета Живко Тодоров, на Общинския съвет и на Областния управител.

Мария Камишева припомни, че най-хубавата мозайка в резервата “Августа Траяна” е разкрита в продължение на 3 археологически сезона – от 2009 до 2011 г. През 2009 г. бе проучена само нейната южна част, а през 2011 г. колегата Димитър Янков разкри централната сцена и писцината (декоративно малко шестоъгълно водно огледало) на самата мозайка – каза Мария Камишева, като акцентира върху цветовото многообразие и изяществото на античното изображение, открито в частна сграда в античния град. Писцината и сцената си поделят централното място в къщата.

“Колкото и съвременно да се развива Стара Загора, ако има възможност навсякъде под основите на всичко построено да се провери какво има, наистина градът ни ще бъде богат и пребогат. И аз мисля, че то ще се открие. Времето работи, за да се инвестират средства. Следващата стъпка, която трябва всички заедно да предприемем, е да се направи една подобаваща сграда – павилион на мозайките, и да се експонират всички. Той трябва така да бъде построен, че да може да се надгражда” – каза зам.-кметът Иванка Сотирова.

Реставраторът на мозайката д-р Станислав Танев от Института по изкуствознание в София обърна внимание на големия размер на мозайката. Тя е с ширина над 10 метра в посока изток-запад, както е била ситуирана на терена, но не се знае каква е дължината й в посока север-юг. Той предполага, че реставрираната и показана днес част е по-малко от половината й, и е възможно да има още една или две фигури в емблемата на мозайката, но не допуска една от тях да е на самия бог Дионисий.

На мозайката са изобразени две женски фигури – на вакханки, и една мъжка – на сатир, който обаче не е в традиционното му изобразяване с копита, козя опашка, рога и т.н., а носи само някои от “задължителните” атрибути – леопардова кожа през рамото и гега. Eдната от жените е с кастанети, а другата е с маракаси. Първата менада (вакханка) е с венец от бръшлянови листа, а бръшлянът е също атрибут на Дионисий. Крайните пояси на мозайката са изпълнени с гирлянди от лаврови клонки, каквито се срещат за пръв път. Мозайката бе открита в двора на къщата на доайена на старозагорската журналистика Росица Ранчева. Голяма част от античното изображение остана под земята, тъй като попада под самата къща.

Използваната техника за изработването на мозайката е опус тесалатум. Размерът на тесерите (камъчетата) е около 1 см, но при част от детайлите има доста по-малки. Те са с естествен природен цвят – червено, зелено, синьо, златно и т.н.


Археоложката Мария Камишева

Реставраторът Станислав Танев

#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн