Детският музей на колела посрещна 30 000 посетители

STZAGORA.NET
*
След успешния старт през миналото лято проектът „Детски музей на колела” зарадва и тази година деца от шест града в страната. Напълно безплатно и по забавен и интерактивен начин малчугани в Стара Загора, Пловдив, Благоевград, София, Варна и Бургас се запознаха с историята на световното изкуство.

В 8 творчески работилници, посветени на основни периоди от историята на изкуството, млади възпитаници на Националната художествена академия с опит в работата с деца представяха на малки и големи техники за рисуване, характерни за Първобитните времена, Древен Египет, Древна Гърция, Средновековието, Ренесанса, Импресионизма, Кубизма и Попарта. В ролята на асистенти на преподавателите влязоха служители на Societe Generale Експресбанк, както и доброволци от Българския червен кръст. След краткото въведение на малчуганите им бе давана възможността да прилагат наученото на практика, като създадат свои собствени шедьоври. Повече от 1800 деца (спрямо 1400 миналата година) успяха да преминат през целия курс на обучение и да окачат реплика на произведение от любим период в Музея на колела, в резултат на което получиха дипломи. А общият брой на посетителите възлиза на близо 30 000 души.

„Щастлива съм, че имахме възможността да проведем за втора поредна година съвместната ни инициатива с фондация „Изиарт” – „Музей на колела”, като обхванахме нови градове – Стара Загора и Благоевград, и също така включихме Българския червен кръст като партньор. Историята на изкуството е една изключително интересна материя, до която всеки трябва да се докосне. Още повече ме радва фактът, че голяма част от децата държаха да преминат наистина през всички ателиета и броят на дипломиралите се това лято е много по-голям” – споделя Мая Клевцова, ръководител на отдел “Комуникации” към Societe Generale Експребанк.

Станка Желева – директор на фондация „Изиарт”, допълва: „Положителните отзиви, които получихме от малки и големи, свидетелстват, че сме успели в своето начинание – да запалим искрата на любовта към изкуството у тях. Надяваме се да успеят да я съхранят и разгорят, а ние ще продължаваме да запознаваме подрастващите и порасналите с тази изключително любопитна тема.”

#

социално споделяне


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн