Кметът на Стара Загора Живко ТОДОРОВ: Гордея се с нашия град

STZAGORA.NET
*
– Г-н Тодоров, кои са най-горещите точки в работата на Общината през най-горещите дни на лятото?
– Действително дните са горещи в буквален и в преносен смисъл, а наесен предстоят и политически страсти.  Големи са усилията по промяната на инфраструктурата на града. Работи се по улиците в кварталите „Кольо Ганчев“ и „Зора“, по междублокови пространства – те трябва да бъдат завършени до края на септември,

ремонтират се детски градини и училища

Както обещахме, ПМГ „Гео Милев“ ще завършим до септември. Сега започва ремонт на 13-о ОУ „П. Хилендарски“. СОУ „Г. Райчев“ също ще бъде ремонтирано, както и 4-та детска градина „Бреза“, 6-а ясла, 34-та градина в кв. „Самара“. Има, разбира се, и по-дребни ремонти: читалища по селата, в градската част – тротоари и улици, например „Х. Д. Асенов“ и „Хан Аспарух“. Завършваме новия парк. Очакваме всеки момент да подпишем договор за 50-те автобуса, които трябва да пристигнат до есента… Виждате на бюрото ми многото проекти.

Работим за доброто на града

и мисля, че вървим напред.
– Как върви изпълнението на европроектите и усвояването на средствата?
– Успяхме да вкараме много пари, да подобрим трайно инфраструктурата на града ни. Вижда се в Гугъл Мапс по старите карти какъв е бил градът преди няколко години и в каква посока се е променил. Правим достъпна структура, така че да имаме чисти улици и тротоари, приятна градска среда.

Да стигнем до всеки, до неговия вход и блок

Да подобрим паркоместата, озеленяването, детските площадки. Да дадем възможност на хората да почувстват, че живеят в подреден град. Ако направим сравнение какво сме имали преди няколко години и какво е сега, мисля, че положителният резултат ще бъде отчетен. Нямаше нито една нова детска площадка в града ни, тротоарите бяха в плачевно състояние,

за дупките по улиците да не говорим

за кварталите и междублоковите пространства. Нямаше канализация в Богомилово, в кварталите „К. Ганчев“ и АПК… В момента е различно. Градът върви напред. Има още много проблеми, не отричам. Решаваме ги и именно за това ще ни помогнат европейските пари.
– Най-важното, по което в момента се работи?
– Депото за отпадъци на стойност 52 млн. лв. предстои да бъде завършено до края на годината. Това е важен проект, за да отговаря Стара Загора на европейските норми и изисквания за изхвърляне на отпадъци,

да не плащаме санкции и да не вдигаме такси смет

За пример е Водният проект за 42 млн. лв. – изграждането на един голям колектор, който да поеме водите от ул. „Св. княз Борис“. Всичко по него е изпълнено перфектно, получихме награда.
По проекта за градския транспорт за 30 млн. лв. имаме изцяло подменена въздушно-контактна мрежа на тролейбусите, нови тролейбуси – до няколко месеца ще бъдат подменени и останалите, изцяло обновени са токоизправителните станции. Изградихме 8 км велоалеи – успешни, според мен.

На мястото на едни разбити тротоари сега има прекрасни алеи

с червен асфалт, достъпни и за велосипедисти, и за майки с колички, оградени с колчета, да не им пречат автомобилите. Преди няколко дни имахме гости от Франция, които специално обърнаха внимание на велоалеите и много ги харесаха. Те имат противници, но подчертавам, че са съобразени изцяло с нормативната база в България за изграждане и проектиране на велоалеи и с даденостите на града.

Довършваме новите спирки на автобусния транспорт

Телематиката вече работи и всеки може да види кога пристига следващият автобус или тролей. Това е голяма придобивка, удобство, дава различна визия и перспектива на градския транспорт.
Преди 3 години получих огромни критики заради прекратяването на договора на „Автобусни превози“. Обвиняваха ни, че ще бъдем осъдени, ще провалим транспорта на града. Не само не го провалихме, а в момента връщаме градския транспорт на Община Стара Загора.

Ще имаме чисто нови автобуси и нови активи

които да влязат в това общинско дружество. Ще подобрим изцяло транспортната схема на града. Аз винаги съм обичал да вземам трудни решения, които във времето дават резултат. Радвам се, че настъпва момент, в който това да се види.
Предстои да дадем цялостен отчет за работата на общинската администрация. Възложил съм на екипите да осъществят

пълна проверка на направеното през последните 4 години

като строителство, инфраструктура. Искаме всичко да бъде перфектно, хората да виждат, че има контрол и че пропуските се отстраняват. Всяка сложена плочка и всеки метър направен асфалт и ремонт в момента се проверява. Ако не е направено нещо както трябва, ще бъде поправено за сметка на изпълнителите.

Компромиси, свързани с качеството, за никого няма да има
– Вие лично с кой проект се гордеете?
– Аз се гордея с града си. Не бих могъл да кажа, че един проект е по-добър от друг. Защото например Онкодиспансерът е един проект, който не е така видим като резултат, но носи спасени животи. Все пак бих отличил новия парк, който е огромна придобивка за града. Виждам писания във фейсбук накъде била обърната едната пръскалка, дали тревата била подстригана… Ще кажа, че

от нулата, от едни полусъборени постройки

този парк сме го изградили за няколко месеца. Това трябва да се отчита, както и че е от изключителна полза за града и ще остане за следващите поколения. Че никой не си позволи да продава, да подарява и т.н. тези терени, а ги остави за обществото. Това е нашата цел – да работим за обществения интерес. Смятам, че го доказваме.
– В кои стратегически направления извън европроектите работи екипът на Община Стара Загора?
– Те са много. Работим много добре с бизнеса. Стараем се

на всеки инвеститор с интерес към града да предоставим най-добрите условия

и да помогнем. Успяхме да привлечем „Джон Диър“ към Стара Загора. „Стандард профил“ откриха над 400 работни места. В момента благодарение на партньорството с „Перфект юп“ в Стара Загора ще се разкрият над 120 работни места.
До 2020 г. Европа дава средства на общините, тъй че

България да се приближи до евростандартите

да си оправи инфраструктурата. Ние успяваме да привлечем възможно най-много инвестиции, това е наш огромен позитив. Смятам, че трябва да продължим да работим в тази посока и през следващите 4 години.
Сериозен проект е Летището. Вярвам, че е въпрос на време да бъде осъществен. Същото се отнася за тунела под Шипка, който ни засяга пряко, въпреки че не се намира на територията на общината.

Много добре работим с Тракийския университет

Помагаме си взаимно да запазваме младите хора за България, за Стара Загора, да се съгласуват необходимите кадри на бизнеса. Ставаме все по-привлекателни и в областта на спорта, развиваме отборите си… Това са посоките, в които се работи.

Това прави един град жив

останалото е държавна политика.

– Кризата в съседна Гърция, украинската криза, нестабилността в Македония карат много български анализатори да правят изводи, че в недалечно бъдеще България няма да може да разчита на досегашните средства от Европа. Какви трябва да бъдат приоритетите на общинската управа в тази ситуация? Какво трябва да прави Община Стара Загора, за да гарантира и в бъдеще устойчивото развитие на града?
– Приоритетът е

да спечелим колкото може повече качествени проекти

и да ги реализираме успешно. През изминалите 4 години сме правили точно това. Това трябва да правим и през следващите 4 години, през които ще има европейска помощ. Трябва да се работи отново максимално количество пари да влязат в Стара Загора.

Инфраструктурата създава устойчивост и перспектива за години напред

Кой ще дойде да инвестира в града, ако няма инфраструктура?! Кой млад човек ще остане в града, ако няма подходящи условия за живот?! За да гарантираме обаче, работните места и благополучието на гражданите след 2020 г., е необходимо да обединим потенциала на цялата общност, за

да изработим стратегия за устойчиво развитие без евросредства с поне 10-годишен хоризонт

Разчитам, че в решаването на тази сложна задача ще се включат и тези, които ни критикуват, че поради огромната концентрация за усвояването на евросредства не отделяме достатъчно внимание за планиране на бъдещето. И какво трябва да правим? Да спрем заради критиките да усвояваме европейските пари, за да може по-добре да се подготвим за „плавен преход“ към времето, когато ще ги няма? По-добре е всички да работим за бъдещето на града си, отколкото да политиканстваме.

Източник: НБП, Дима ТОНЕВА

сподели бутон

1 коментар on “Кметът на Стара Загора Живко ТОДОРОВ: Гордея се с нашия град”

  • вектор wrote on 8 август, 2015, 21:17

    “Сериозен проект е Летището. Вярвам, че е въпрос на време да бъде осъществен. Същото се отнася за тунела под Шипка, който ни засяга пряко, въпреки че не се намира на територията на общината.”
    2 пъти дано!!! Упсех!


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн