Позиция на пресцентъра на МРРБ относно статия на сайта „Пресс Тв“ – Казанлък

STZAGORA.NET
*
Във връзка с публикация на сайта „Пресс Тв“ – Казанлък, относно авария при изпълнение на строеж: „Пристройка за национален център за Природо-математически науки към Природо-математическа гимназия /ПМГ/“Н. Обрешков“ гр.Казанлък, пресцентърът на Министерството на регионалното развитие и благоустройството уточнява следното:

Публикацията на електронната медия е опит за уронване престижа на ДНСК. В изнесения коментар са написани явни неистини и собствени заключения, нямащи нищо общо с извършваното обследване на аварията на Природо-математическа гимназия „Никола Обрешков“ гр.Казанлък.

Първата техническа експертна комисия (ТЕК) приключи работа с Протокол обр. 3 от Наредба №1/2007г. за обследване аварии в строителството, който не беше одобрен поради липса на техническа експертиза за авариралата сграда и поради липса на предприети спешни мерки за укрепване и ликвидиране на последиците от аварията.

Втората техническа експертна комисия, в състава на която са включени водещи специалисти по отстраняване на бедствия и аварии, работеща и към момента, е предприела необходимите действия по укрепване и отстраняване на последиците, което е видимо за обществеността на града. Едва след направените експертизи, огледи след разчистване и с окончателния протокол от проверката на техническата експертна комисия ще бъдат посочени причините и вините за аварията.

В този смисъл изнесеното в публикацията не отразява съдържанието на окончателен и официален документ, а представлява лично мнение и изводи на авторите, които нямат нищо общо с текстове и заключения от първата ТЕК.

ДНСК работи прозрачно и никога не е отказвала съдействие и информация. В конкретния случай не е търсен коментар от структурите на ДНСК.

Точна и вярна информация относно аварията е предоставена единствено чрез съобщения до медиите, публикувани на интернет страницата на ДНСК и МРРБ, в т.ч. и съобщение до медиите от 07.07.2015 г., точно отразяващо обстоятелствата, защо заключенията, препоръките и констатациите по неодобрения протокол на ТЕК не могат да служат като безспорно установени факти и обстоятелства.
#

бутони за социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн