Коалицията от 6 партии и организации “Народен съюз” – с единна регистрация за местните избори наесен

STZAGORA.NET
*
На брифинг в парламента днес бе представена учредената през юни коалиция „Народен съюз”, включваща 6 партии и организации: Земеделски народен съюз, Движение Гергьовден, Съюз на свободните демократи, БДС-Радикали, Бъдеще и развитие за България,  и БАСТА.

Коалицията има петима народни представители: Румен Йончев и Явор Хайтов (ЗНС), Борислав Иглев, Георги Ковачев и Светлин Танчев (БРБ), които продължават да са част от парламентарната група БДЦ, но името на групата вече ще бъде „БДЦ-Народен съюз”. Предвижда се до края на годината „Народен съюз” да има по-широко парламентарно представителство чрез включването в него на други партии, които имат народни представители.

В първия етап от своето развитие „Народен съюз” ще се ръководи от триумвират, съставен от съпредседателите Драгомир Стефанов от Движение Гергьовден, Светлин Танчев от Бъдеще и развитие за България и Румен Йончев от Земеделски народен съюз, съобщи nikak.bg.

“Народен съюз” ще се яви с единна регистрация на местните избори през октомври във всички общини.

При успех на изборите и стабилно развитие на проекта следващият етап е съвместно явяване на президентските избори и съставяне на собствена парламентарна група, независимо дали правилникът на НС ще бъде променен или не. Амбицията е към края на годината коалицията да има повече от 10 народни представители, които гласуват заедно и отстояват идеите и вижданията на Народен съюз.

На по-далечния хоризонт е създаване на единен политически субект с името “Народен съюз”, в който съставляващите организации да запазят своята специфика и наименования, но да създадат общи колективни управителни и контролни органи.

Румен Йончев заяви, че парламентарната им група е провела среща с министър-председателя Бойко Борисов, на която са обсъдили конституционните промени. “Не подкрепяме така внесените конституционни промени. Държим на търсенето на консенсус, държим на обединение на политическите сили около тази проектодекларация, където да се посочат общите тези” – поясни Йончев, цитиран от Агенция “Фокус”.

Явор Хайтов бе категоричен, че не бива да се подлага под съмнение членствотона “Народен съюз” в парламентарната група на БДЦ. Във връзка с промените в Конституцията той коментира, че за тях категорично съдебната система се нуждае от промяна, бавно и методично. “Колегите от БДЦ дадоха една лека крачка назад, а ние от своя страна приехме за необходимо да се извършват част от промените и затова заявихме, че декларацията, която ще бъде представена, ще я подкрепим, конкретно за конституционните промени – трите пункта, които събират най-много подкрепа. Тази реформа закъсня повече от 9 месеца” – каза още Явор Хайтов.
#vvv

сподели ме


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн