Две строителни фирми и едно обединение подхванаха мащабно обновление на още междублокови пространства в Стара Загора

STZAGORA.NET
*
Умни светофари ще броят колите и сами ще регулират трафика – това е следващият етап след въвеждането на GPS-системата в градския транспорт
*
В ход е вторият етап от проект “Зелена и достъпна градска среда за жителите на Стара Загора”, финансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от държавния бюджет. Подробности за проекта днес пред медии и граждани съобщи днес кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Реконструкцията на междублокови пространства под липите обхваща нови 16 от тях, както и ул. “Братя Жекови” в участъка на изток от бул. “П. Евтимий”, до ул. “Стефан Караджа”. Всички от набелязаните пространства се намират в много лошо състояние в момента. “Още в началото на мандата ние дефинирахме като основен проблем в Стара Загора, които са неугледни, и от строежа на блоковете още по времето на социализма, заедно с една част от улиците, въобше не са били привеждани в нормален вид. С увеличаването на броя на автомобилите големите зелени площи, които са били отредени тогава, са се превърнали постепенно в паркоместа и са станали кални площадки, върху които паркират коли. А хората искат на тях да има зеленина, детски площадки, благоустроени паркоместа. Затова ние подготвихме всички тези проекти за междублокови пространства в Стара Загора” – каза Живко Тодоров.

Изпълнителите по проекта са трима: Обединение “ПИ ЕС” ще изпълни 4 позиции, “Щрабаг” ЕАД е поел 12 позиции, а “Елми” ЕООД – 2 позиции. В момента вече тече усилена работа по междублоковите пространства.

Сред междублоковите пространства, които се обновяват, е това покрай блоковете от комплекс “Орбита”, даде пример кметът. Изпратените до Общината подписки за него изразяват волята на над 1000 старозагорци. Някои архитекти говорят за това, че приоритетите на Общината не са правилни, но смятам, че най-правилното е това, което хората искат, а именно да им бъде оправена инфраструктурата на местата, където живеят. Защото това са наистина най-наболелите и остри проблеми, а не в момента да се правят рингове и обиколни пътища около Стара Загора, когато в сърцето на града има толкова сериозни проблеми, които трябва да се решават” – допълни кметът.

Работи се по:

* Улица и междублоково пространство “Св. Троица”;
* Много голямо междублоково пространство между улиците “Гурко”, “Хр.Ботев” и “Отец Паисий”;
* Огромно пространство между улиците “Л.Каравелов”, “Хр.Ботев”, “Бр. Жекови” и “Св. Кирил и Методий”, в момента в много тежко състояние;
* Между “Ал. Батенберг”, “Ген. Столетов”, детска градина №2 “Зорница” и детска ясла №7 “Еделвайс” – също в много лошо състояние в момента;
* Покрай ул. “Стефан Караджа” до спортната зала. Там в момента се прави детска площадка;
* Ул. “Климент Охридски”, южно от “Граф Игнатиев” (под 9-то основно училище) – междублоковото пространство между “Граф Игнатиев”, “Анг.Кънчев”, “Българско опълчение” и “Св. княз Борис”. Улицата беше абсолютно непроходима, подобрена е частично с общински средства, сега по този проект ще се довърши останалата част от междублоковото пространство;
* Южно от “Ц.С.Велики”, между “Ст.Стамболов” и “М-р Кавалджиев”;
* Между ул. “П.Славейков”, “Св.Богородица”, “Ген. Гурко” и “Хр.Ботев” – зад Трета поликлиника, също в много тежко състояние;
* Между “Хр.Ботев”, “Анг. Кънчев”, “Бълг. опълчение” и бул. “Славянски”;
* Между “В.Левски”, “М-р Кавалджиев”, “Ген. Столетов” и “Екзарх Антим”;
* Между “Цар Иван Асен” и “Х.Д.Асенов” – на юг от “Бр. Жекови” – срешу новия фитнес, който беше открит. В момента там се изгражда улица с тротоари от двете страни. Състоянието досега – кал, камъни и пръст;
* Зелената площ в сервитута на река Бедечка между “Хан Тервел”, бул. “Крайречен” и ул. “Христина Морфова”;
* Междублоковото пространство между ул. “Екзарх Антим” 1, “Стефан Стамболов”, “В. Левски” и “Ген. Столетов”.

Тези междублокови пространства са избрани да се обновят по критерия “най-голяма обществена значимост” – с най-много подписки, за които от най-много години чакат хората. В Общината са налични стари преписки още от 2003-2005 г., с молби за ремонт на въпросните пространства.

В инвестиционната програма на общината са предвидени средства и за още междублокови пространства, както и за кварталите. В кв. „Самара-1“, бл.286, срещу зала ДЗУ започва ремонт на пространството около новата църква, ще бъде направена нова уличка, с паркинги и озеленяване, каза още кметът. Той съобщи още, че върви обществената поръчка за възлагане на ремонта в кв. „Самара-3“ за подмяна на ВиК мрежата, асфалтиране на улиците, направата на тротоари и цялостно обновление на квартала. Има осигурено финансиране от ПУДООС при МОСВ и наесен работата може да започне.

“Очаквам скоро да започне работа и по най-голямото и неугледно пространство в кв. АПК, за което ни сигнализираха граждани на среща миналата година. Работи се и в кв. „Казански“, в кв.Три чучура-юг се приключиха обекти, предстои ново възлагане там, каза Тодоров. В кв.“Зора“ сме възложили две улици, тротоари и локални ремонти. Работи се и по–най-дългата улица в западната част на кв.“К.Ганчев“- „Кап. П. Ангелов“, по ул.“Лилия“, „З.Зограф“ и по по-малки улички в квартала” – каза още Живко Тодоров.

Скоро започва изграждането на музей „Литературна Стара Загора“. Избраният изпълнител е „Стини“ ООД. Приключени са обществените поръчки и предстои старт на ремонтите на ОДЗ №34 „Райна Княгиня“, 13 ДГ „Пролет“.

По думите на кмета, в кварталите никога не се е правило повече, отколкото сега. Почти няма училище или детска градина, на които да не са извършвани ремонти дейности – ЦДГ №25 Ален Мак, кв.”Три чучура” – юг, училищата „Г.Райчев“, „П. Хилендарски“, детски ясли и градини в Самара – 1, АПК и т.н.

По проекта за интегрирания градски транспорт в Стара Загора след въвеждането на GPS-контрола върху движението на превозните средства, респективно отчитането по таблата на спирките колко минути остава до пристигането на съответния номер, което вече работи, предстои да се въведе видеонаблюдение с интелигентни светофари, които да следят трафика, да броят автомобилите и да пропускат в съответното направление в зависимост от това, колко коли чакат в колоната. Ще бъде разширена и велосипедната мрежа до кварталите “К.Ганчев” и “Зора”, за да се обхване постепенно целият град.

“Очакваме да се отвори следващият програмен период, за да можем да пуснем документите, да кандидатстваме и да спечелим проекта за реконструкция на пешеходната зона. Знаете, има отделени 53 милиона лева за Стара Загора, които ще бъдат инвестирани в инфраструктура, градска среда, социални и културни дейности. Тази проектна готовност, която сме създали, е предпоставка за успешната реализация на всичко замислено” – припомни кметът.

През следващата седмица се очаква да бъде асфалтирана и ул. “Х.Д.Асенов”, по която бяха сложени отводнителните шахти и решетки. Както и ул. “Хан Аспарух”. В момента върви ремонтът и на Природо-математическата гимназия “Гео Милев”.

По въпроса за кв. “Лозенец” – в момента вървят данъчните оценки на имотите за онези, които желаят да ги закупят, за да строят законно на тях. След това ще бъдат издадени заповеди за доброволно премахване на незаконните обекти. След изтичане на сроковете за обжалване, ако те не са премахнати, ще последва събаряне – до 2-3 месеца. “Няма значение, че наближава изборно време, администрацията работи” – каза Живко Тодоров. Кръговото на БИЛЛА ще се прави по-бавно, поетапно, без да се създават големи неудобства за трафика. В момента вървят обществени поръчки за възлагане на строителните дейности, каза още той.

Предстои обществено обсъждане за името на новия парк на мястото на Артилерийските казарми. В сайта на Общината и във Фейсбук ще бъде обявен съответният конкурс, за да си кажат старозагорци думата и да се избере най-доброто име. Направените предложения ще бъдат селектирани от жури.
#vvv

spodelime


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн