Премиерът Бойко Борисов: Записите с полицейско насилие са атака към правителството – защо се пускат чак сега, въпреки това ще си свършим работата

STZAGORA.NET
*
София. Записите с полицейско насилие са атака към правителството – защо се пускат чак сега, въпреки това ще си свършим работата. Това каза министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от Агенция “Фокус”, във връзка с излъчените в последните дни видеозаписи, показващи липса на професионализъм от полицаите, заснети на тях, става ясно от стенограмата на провелия се Министерски съвет. Премиерът обясни, че доколкото познава вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, тя ще приложи цялата строгост на закона. „Ще се опитват да ти казват: „Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме“, но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е” – заяви Борисов.

„Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще”, посочи Бойко Борисов. „Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив” – каза още премиерът.

„Понеже това е атака към правителството, ние конспиративно можем да разглеждаме много – защо са задържани записите, защо сега се пускат, защо еди какво си, но ние да си свършим нашата работа. Това не е професионализъм, който са демонстрирали полицаите. Въведете професионализъм” – нареди премиерът. „Който не става – да си отива” – добави той. „Всички трябва да могат в неизбежна отбрана дори да не използват оръжие. Това е и презумпцията, че това е обученият човек на улицата и той има предимство с това, че е обучаван. Най-лесно е да извадят палките и да почват да бият” – допълни министър-председателят.

Следва пълният текст на обсъждането в Министерския съвет по темата:

***

БОЙКО БОРИСОВ: Госпожо Бъчварова, да ни кажете няколко думи по тези клипове, които се въртят в публичното пространство.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Вчера, ако сте видели, колеги, бяха излъчени по две национални телевизии два клипа, доказващи употребата на прекомерна сила от полицията, единият по отношение на граждани, другият – на мигранти. И двата записа са с много отдавнашна дата, вероятно през миналата година, особено този, който е от границата. На практика беше вкарана темата за полицейското насилие по повод на отминали събития, не на актуални събития, в което може да се разчете преднамереност. В момента тази тема обикаля медиите, различни страни се произнасят, тълкува се в контекста на исканията на полицейските синдикати, едва ли не министерството само си го организира да се справи с тях. Много спекулации има по тази тема. Въпросът е, че очевидно тези записи са били държани някъде, за да могат в един момента едновременно да бъдат излъчени и да направят това внушение.
Не отричаме, че има нарушение на единия от тях, който е записът от София, как няколко полицаи използват насилие срещу една жена. Имаме проверки по всички възможни линии – дисциплинарни, на прокуратурата, инспекторатът проверява този случай. Ще вземем мерки. Мога да кажа, че към момента няма такива случаи на насилие и опитите това да се политизира по отношение на МВР са малко прекомерни. Аз не мога да отрека, че е възможно да има и такива случаи, става въпрос все пак за около 49 хиляди служители, но нито има такава съзнателна политика, нито има чак такива пропуски, които да могат да ни създадат съществен проблем.
Ще вземем всички мерки към нарушителите и се надявам да не се продължи със спекулирането по тази тема.
Много е важно, все пак, да се запази едно уважение към полицейските служители в този момент, защото проблемите, с които се сблъскваме, са изключително големи – като се започне от тези по границата, напрежението, което се случва в районите със смесено население – там, където има ромски махали, битовата престъпност, борбата с контрабандата, по всички тези линии МВР много активно работи и дискредитирането в тази посока определено мога да кажа, че ни пречи. Тук не става въпрос да прикриваме нещо, но става въпрос за едно обективно отношение към органите на реда.
Вчера сме дали указания, едно писмо с предложения до всички кметове да приложат наредбата за вътрешния ред, която се използва в Бургас – намаляване на шума, ограничаване на тези рискови поводи, по които може да възникне напрежение. Надявам се местната власт да реагира, защото проблемът стига до нас, обаче решението е свързано с действия на много други институции.
Разчитам на вашето разбиране и там, където е необходимо – подкрепа, за да можем да продължим да действаме.

БОЙКО БОРИСОВ: Имаш пълното ни разбиране и подкрепа чисто политическо. Но чисто професионално по тази тема няколко неща трябва да правите незабавно.
Фактът, че има пияни хора и се държат лошо по улиците, е безспорен, това се прави от векове и има такива хора, които трябва да ги задържат. Моят коментар по темата е, че първо те действат абсолютно непрофесионално. Четирима души арестуват момиче, което е, доколкото разбрах, и пило. Четирима души. И искат подкрепление. Това означава, че във всички дирекции незабавно трябва да се проведат изпити, да се атестират, ако трябва, служителите за това как професионално се задържат нарушители на обществения ред.
Второто недопустимо – когато вече е приведено в невъзможност да се съпротивлява даденото лице, това да му бъде правена инквизиция, да го бият, това са недопустими неща! И просто тук оправдания не трябва да има никой пред теб. Уволняваш без изобщо да има коментар по тази тема. Че е тежка работата – тежка е. Ако това беше терорист, разбирам. Има такива махленски бабаити, където действително трябва да отидат четири-пет души да ги арестуват. Но това е едно момиче!
След това, връщат от записите, гледах, от времето, когато бяха и протестите. Без абсолютно да е нужно се проявява агресия към хора! Разбирам, когато са футболни хулигани, когато са с маски, с камъни, с пръти – тогава целият респект на полицията трябва да го има.
Така че да не обвинят, че се меся, но каквито и да са проверките, от това, което видях, това не може да бъдат служители. Първо са непрофесионалисти, те не могат да се справят със задачата. Второ, не му е работа да коментира въпросното лице. Има след това прокурор и съдия, който издава присъдата. Такива нецензурни приказки – да ходи да си ги приказва на друго място, ако иска. В такава ситуация отиват с полицейска техника, затова се учи в Симеоново, затова се провеждат курсове, пари се харчат. Привежда се в невъзможност да нарушава обществения ред, завежда се в районното управление и се действа процесуално.
Доколкото те познавам – ще приложиш цялата строгост на закона. Ще се опитват да ти казват: „Да, ние сме много натоварени, много изнервени, сгрешихме“, но трябва това да се приключи. Респектът от пагона идва от неговия професионален, но и морален образ на улицата. Това е.
Да минат проверките, но не се бави. Тези хора не трябва и дори да жалите за тях, те не са добри професионалисти. Гледах ги внимателно, ритат, блъскат, обиждат – в смисъл, нищо от този служител по-добро не можеш да извадиш за в бъдеще. Чак ме беше срам да гледам как едно момиче пияно четири души го търкалят по земята да му сложат белезниците. Слагането на белезниците е за норматив. То не е да правиш операция, да чакаш да го хване упойката… Това е норматив!
Понеже това е атака към правителството, ние конспиративно можем да разглеждаме много – защо са задържани записите, защо сега се пускат, защо еди какво си, но ние да си свършим нашата работа. Това не е професионализъм, който са демонстрирали полицаите. Въведете професионализъм. Който не става – да си отива. Въведете си (сигурно ги има, но сигурно не се спазват)… има критерии спортно-технически. Наричаше се навремето оперативно джудо и карате. Всички трябва да могат в неизбежна отбрана дори да не използват оръжие. Това е и презумпцията, че това е обученият човек на улицата и той има предимство с това, че е обучаван. Най-лесно е да извадят палките и да почват да бият.

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Ако позволите, господин премиер.
Споделям Вашата оценка, изискала съм проверки, защото без да приключи проверката не може да има мярка, да приключат възможно най-бързо и съм изискала днес всички жалби, които са постъпили, и ще възложа проверка за полицейско насилие, за да разгледаме всички останали случаи, които имаме при нас.

БОЙКО БОРИСОВ: Сега всеки има телефон и телевизиите непрекъснато подават кадри. Във фейсбук непрекъснато снимат и показват. Във времето на демокрацията полицията действително трябва да си заслужи уважението на хората. А то се заслужава с професионализъм. Никой нямаше да е против тези двамата, които са се напили и нарушават обществения ред, да бъдат арестувани и съдени, или административно наказани, в зависимост от вината им. Никой. Защото другите хора не могат да спят от тях. Но начинът, по който се прави, ни поставя в рядко неудобна ситуация да го коментираме. Ние коментираме тук, защото цялото правителство ни е срам като ги гледаме. На фона на всичките добри неща, които се правят, и старания на всички – ето такива подобни, кел файда, че толкова операции направихте добри! С едно такова движение общественото настроение казва – гледай каква полиция ни пази.
Без да се минава границата, но много категорично! Какво ще ни каже проверката, нима не ги виждаш!

РУМЯНА БЪЧВАРОВА: Такава е процедурата.

БОЙКО БОРИСОВ: Такава е процедурата, но ти ги виждаш, видял ги е целият народ. Кое от всичките им действия заслужава да кажем: „Добре де, но не са толкова виновни”? Кое от всичките им действия?! Знаеш, че ги обичам полицаите, но такива… то е по-лошо от разбойник на улицата, защото при разбойника имат хората от кого все пак да търсят помощ, да дойде полиция. От този кой да те спаси?! Пистолетът му, белезниците, палката, всичко му е в ръцете. Кой да го спаси?! На кой да се оплачеш после? Свършило!
Разчитам много на теб.
#

spodelime


echo
Copyright © 2022 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн