Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП приветстват отпадането на таксите за роуминг от 2017 г. и въвеждането на правила за мрежовата неутралност

STZAGORA.NET
*
Евродепутатите от ГЕРБ/ЕНП Мария Габриел, Ева Паунова, Андрей Ковачев, Владимир Уручев, Емил Радев и Андрей Новаков приветстват споразумението, постигнато между Европейския парламент и Съвета на ЕС на 30 юни 2015 г, за премахване на таксите за роуминг в ЕС от 15 юни 2017 г. Преговорите със Съвета бяха продължителни и трудни и макар да ЕП да не успя да защити решението си за отпадане от 15 декември 2015 г., бе постигнат важен консенсус, коментираха евродепутатите.

Според постигнатото споразумение потребителите ще плащат една и съща цена за разговори, текстови съобщения и данни, когато пътуват в ЕС, като още от април 2016 г. таксите за роуминг ще поевтинеят. Мобилните оператори ще могат да таксуват до € 0,05 на минута за изходящ разговор, € 0.02 за пратен SMS и € 0.05 на MB данни (без ДДС).

Важен елемент в постигнатото между двете институции споразумение е гарантирането на принципа за мрежовата неутралност на ниво ЕС. Според него на потребителите няма да може да бъде отказван достъп до съдържание в мрежата от страна на доставчиците, както и че скоростта, с която се отварят интернет страниците, ще е еднаква за всички страници, без да се дава приоритет на компании с по-големи възможности да си платят за приоритизиране.

Според евродепутатите от ГЕРБ правилата за мрежовата неутралност дават уникална възможност за българските стартиращи компании да пробият на пазарите в други страни членки и с минимални разходи да достигнат до 505 млн. души. Премахването на роуминга е знаково, защото дава зелена светлина за завършването на най-амбициозния проект на ЕС – Единния цифров пазар с предвиден допълнителен растеж от 250 милиарда евро до 2020 г.
#

споделяне в социални мрежи


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн