Старозагорският бизнес подкрепи с голямо шествие и митинг волята на управляващите за реформи в енергетиката

STZAGORA.NET
*

2500 работници от 30 фирми в Стара Загора излязоха в 11 часа днес на протестно шествие с искания за реформи в българската енергетика. Те тръгнаха от Южната индустриална зона на града, след което се спряха на митинг пред сградата на Областната администрация.

“Стара Загора дава пример на организиран протест в защита на правата на производителите. Това е най-големият протест на обединения бизнес в цялата най-нова история на България, но не “против”, а в знак на солидарност със справедливите искания на бизнеса да работи в предвидима и устойчива обстановка, която да довежда до конкуретоспособност – каза пред събралото се множество председателят на Търговско-промишлената палата в Стара Загора Олег Стоилов. – Солидарност с всички граждани на България, за да не плащат излишни разходи, неприсъщи за производството на електроенергия. Солидарност и с правителството, за да получи то сериозна подкрепа от бизнеса, за да си изпълни дадените през последните дни обещания. Но това е и сериозно предупреждение, че ние няма да стоим и да наблюдаваме отстрани. Ние ще участваме ефективно и отвътре на този процес. Никой няма да ни свърши работата, ако ние самите не се обединим, за да защитаваме собствените си интереси, да се чувстваме и да бъдем европейци”.

Румен Радев

“Крадат ни безпардонно и безцеремонно тези, които се занимават с електроенергетика. Питаха ни – за какво излизаме. Ами излизаме да защитим хляба си. Ножът с тия цени не само достигна, но и подмина кокала. Повече няма накъде. Говорят за увеличения на тока от 2, 3 процента, от процент и половина, разчитайки на малките числа, за да ни лъжат по малко. Само че всъщност говорят за увеличение от 21 лева на всеки един мегаватчас. Това са много пари. Само за Холдинг “Загора”, за една от групите, това означава увеличение от над 1 милион лева годишно. Това е абсурд. Събираме се днес, защото всички сме в този кюп. Ние сме хората, които произвеждат. Не сме речовити и кресливи, няма ни по телевизиите. Но всеки божи ден ние като индустрия произвеждаме и изнасяме стока за над 120 милиона лева. Целият износ на енергийната мафия е за 750 милиона лева. Ние този износ го правим за два петъка. Ние, не разни търговци, адвокати и финансисти. За една година правим 43 милиарда лева. Поредното подстригване на “раята” няма да мине. Преди два-три дни ни обещаха, че ще стартират реформи, и ни попитаха ще ги подкрепим ли. Ето – подкрепяме ги. В енергийния сектор има 21 000 души със средна издръжка от 3500 лева на месец. Това са директорските заплати при нас. Това е абсурд, това е безобразие. Няма да мълчим! Ние, останалите, сме два милиона работещи. Ако мълчим, заводите ни ще станат на скрап. Румен Радев – зам.-председател на Асоциация “Индустриален капитал” и директор на Холдинг “Загора”.

Въпросните 21 лева увеличение на ел.енергията за промишлеността на годишна база са над 200 милиона лева. Желанието за тази година на Комисията за енергийно и водно регулиране е като разчети да съберат по този начин от бизнеса 285 млн. лв. Но ние считаме, че ценовият модел не е достоверен. Там има нагаждане на числа, разпределяне на отделни позиции – така че да не се вдигне много зелената компонента. Затова ще продължим протестите – колко често, ще се реши допълнително на национално ниво” – допълни Румен Радев.

Национално представените работодателски организации – Асоциация на индустриалния капитал в България, Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата и Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България – са подготвили рамково предложение до управляващите енергетиката. В него се иска следното:

1. Отлагане на решението за изменение в цените в сектор “Електроенергетика” през следващия ценови период за 1 януари 2016 г.;
2. Изготвяне и утвърждаване на Пътна карта за реализация на реформи в сектор “Електроенергетика” със съответните задължителни елементи;
3. Преразглеждане на практиките при изкупуване на скъпа електроенергия от обществения доставчик – индивидуализирано по отношение на заводски централи, топлофикационни дружества, Възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), както и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от “AES Гълъбово” и “КонтурГлобал Марица Изток 3″;
4. Разработване и налагане на пазарен модел на ценообразуване с оглед преустановяване на практиките на субсидиране на едни потребители/участници за сметка на други;
5. Разработване и реализация на устойчив модел на държавни и социални политики за целево подпомагане на енергийно бедни и слаби потребители.

В резултат от прилагането на Пътната карта по т.2 от Предложението се очаква сумарен ефект между 750 млн. и 1.03 млрд. лв. (справка – приложеното факсимиле на Рамковото предложение):

#

споделяне във facebook


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн