Старозагорка е част от националния отбор на летните игри на „Спешъл Олимпикс“

STZAGORA.NET
*

Старозагорката Ганка Иванова (на снимката – първата отляво, до нея е треньорът Слънчезар Цанков) ще представя града си и България на предстоящите Световни летни игри на „Спешъл Олимпикс“. Шампионатът ще се проведе в Лос Анжелис (САЩ) в периода от 21 юли до 2 август. Страната ни има квота за 23-ма атлети с интелектуални затруднения, а в Щатите се очаква да се съберат над 7000 състезатели от 177 страни.

Участието на Ганка Иванова в летните игри стана възможно благодарение на подкрепата на Община Стара Загора. Кметът Живко Тодоров осигури средствата за обучение, пътуване и престой на единствената жена, която ще се състезава за медал в дисциплината “Бадминтон” в Лос Анжелис.

„През този мандат Община Стара Загора подпомага подготовката на различни състезатели, които имат проблеми със здравословното си състояние. Освен с привличане на треньори, осигуряваме и средства за участия в различни олимпиади и състезания“, сподели зам.-кметът Иванка Сотирова.

Финансовата помощ е в размер на пет хиляди лева, които покриват предварителната подготовка в София, разходите по пътуването и престоя в Лос Анжелис. По време на срещата стана ясно, че освен уговорената сума, ще бъдат опуснати и средства за закупуване на куфар, спортен екип и други нужни принадлежности за бадминтонистката, за да протече нормално участието й на международния спортен форум.

„Това е от огромно значение за Ганка, защото тя е израснала в дом и няма подкрепа от семейство. От спортния клуб по бадминтон й осигуриха маратонки, екип, ракети и перца, но за пътуването бяха наистина нужни и други неща“, каза управителят на Дневен център „Св. Св. Козма и Дамян“ Генка Михайлова, която е и морална опора на старозагорката. Михайлова и треньорът на състезателката Слънчезар Цанков са хората, които неизменно спомагат за интегрирането чрез спорт на хора със специални потребности.

Благодарност за подкрепата от страна на Общината изрази и представителят на „Спешъл Олимпикс България“ Живка Георгиева. „Това е знак за съпричастност, разбиране и подкрепа от страна на кмета на Стара Загора за хората, които наистина имат нужда – подчерта Георгиева. – Освен това чрез подобни инициативи променяме и самите участници – стават по-устойчиви, слънчеви, отворени към света. Това са нашите деца – трябва да не ги приемаме и усещаме различни“ – допълни тя.
#

share button


echo
Copyright © 2024 Стара Загора днес. Всички права запазени. ЗА КОНТАКТИ: E-mail: epdobreva@abv.bg Собственик и издател: "Ерима Трейд" ЕООД, Евгения Добрева.
Powered by уеб дизайн